Nyheter

Dam | Herr / 1 april 2019

Helgsvepet: Så gick det för landslagsspelarna

Avancemang och utslagningar i Champions League, ny målfest av Mikaela Mässing, segrar i de svenska slutspelen och svenska framgångar i Danmark – här är en summering av landslagsspelarnas prestationer i helgen.

• • •

Svensklaget Köpenhamn har fått en fin start i den danska slutspelsserien. Vinsten mot Nykøbing Falster i onsdags följdes upp med 31–25 hemma mot Holstebro i lördags. Eftersom laget fick med sin en poäng in i slutspelet finns nu fem poäng på kontot medan både Nykøbing Falster och Holstebro står på noll (Odense leder på sex poäng). Johanna Bundsen var strålande i målet med finfina 45 i räddningsprocent och framåt blev det tio svenskmål genom Jenny Alm (6), Linn Blohm (3) och Marie Wall (1). Hanna Blomstrand gjorde inte mål på sitt enda skott, men svarade å andra sidan för fyra assist, flest av alla på banan.
Nykøbing Falster, med Anna Lagerquist, föll borta mot Odense (21–26). Den svenska lagkaptenen svarade för ett mål och en utvisning och fick också ett straffkast med sig.
I den andra slutspelsgruppen är det desto jämnare med Esbjerg på fyra poäng, Herning-Ikast på tre och Århus och Viborg på två vardera efter två omgångar. Herning-Ikast vann den jämna kampen i går mot Viborg med 23–22. Målvakten Jessica Ryde satt på bänken för Herning-Ikast medan lagkaptenen Carin Strömberg gjorde två mål för Viborg.
Jamina Roberts och Randers inledde nedflyttningsserien med en knapp förlust hemma mot Skanderborg. Bortalaget avgjorde med ett kontringsmål med dryga minuten kvar att spela. Ett mål och tre assist blev Roberts facit i matchen.
H65 Höör har kopplat ett stadigt grepp om VästeråsIrsta genom att ha vunnit de två första kvartsfinalerna lagen emellan. Västerås hängde med länge i går, men H65 var till slut för starkt och Mikaela Mässing blev matchens bästa målskytt med sju fullträffar, varav fyra från strafflinjen. Emma Lindqvist svarade för tre mål och Sofia Hvenfelt för två i 27–22-segern. Tredje matchen spelas i Höör på söndag.
Även Sävehof har 2–0 i matcher i sin kvartsfinalserie. Laget ledde stort i mitten av andra, hamnade i en svacka och Skara hämtade igen till ett uttamålsunderlägve innan det slut blev en 24–19-seger. Landslagstrion Emma Fernis (6), Johanna Forsberg (4) och Olivia Mellegård (2) gjorde hälften av Sävehofs mål.
De övriga två SHE-spelarna i senaste landslagstruppen, Mathilda Lundström och Alexandra Bjärrenholt från Skuru, spelar i kväll borta mot Kungälv.
Filippa Idéhn spelade inte för Brest när laget föll hemma mot Toulon St-Cyr (28–31). CSM Bukarest med Nathalie Hagman och Sabina Jacobsen spelade inte i helgen.
Rhein-Neckar Löwen hade en tung vecka med först ligaförlust mot Magdeburg och sedan utslagning ur Champions League i lördags. RNL hade två mål att gå på inför matchen men förlorade med 27–30 och totalt 61–62. Det var för övrigt första gången som fjolårets CL-finalist besegrade tyskarna i en match. Andreas Palicka räddade 7/25 skott medan Mikael Appelgren noterades för 0/9. Framåt gjorde Jerry Tollbring två mål från vänsterkanten. Jesper Nielsen spelade inte.
Desto bättre fick det för SG Flensburg-Handewitt, som också hade två mål att gå på inför returen mot vitryska Mesjkov Brest. På hemmaplan var det dock inget snack om saken och 14–8 i halvtid och 30–20 efter full tid. Hampus Wanne och Jim Gottfridsson var båda på spelhumör och gjorde sju respektive fyra mål. Simon Jeppsson noterades inte för något skott. Flensburg-Handewitt möter nu…


Andreas Nilssons Veszprem i kvartsfinalen. ”Stycket” gjorde två mål på två försök och Veszprem besegrade portugisiska Sporting med 35–29 i lördags och 65–57 totalt.
Emil Frend Öfors var mållös när Wetzlar vann borta mot Hannover med 25–23. Lagkamraterna Anton Lindskog och Olle Forsell Schefvert gjorde tre respektive två mål.
Linus Arnesson gjorde fyra mål på fem skott när Bergischer vann med 28–21 borta mot Bietigheim. Försvarsklippan Max Darj var mållös i matchen.
I den franska ligan där Kim Ekdahl Du Rietz (PSG), Linus Persson (Ivry) och Fredric Pettersson (Montpellier) spelar var det spelledigt i helgen. I stället möts Ekdahl Du Rietz och Persson i Paris på onsdag medan Pettersson samtidigt ställs mot Markus Olsson och hans Toulouse.
Jonas Samuelsson svarade för tre mål, två assist, tre bollstölder och 2,7 MEP-poäng, men det räckte inte för hans Skanderborg som föll hemma mot Marcus Dahlins (nio mål) Mors-Thy med 24–27. Skanderborg ligger femma i ligan inför lördagens slutomgång.
Redbergslid pressade återigen IFK Kristianstad i SM-kvartsfinalen och Tobias Thulin gjorde en fin insats med 16 räddningar och 41 i räddningsprocent. Han fick släppa sex bollar förbi sig från Valter Chrintz som landslagsdebuterar förra veckan. Glädjande var också att Philip Henningsson var tillbaka i spel i torsdags efter sin fotskada. Han startade i mittförsvaret och svarade sedan för ett mål och två assist framåt. Kristianstad vann med 27–24 och har 2–0 i matcher.
Alfred Jönsson, som även han ska landslagsdebutera nästa vecka, kvitterade till 1–1 mot Skövde i fredags men skadade sig i samma situation och tvingades utgå. Lugi ledde med 18–10 med 22 minuter kvar och med 19–12 med drygt 16 minuter kvar men föll med 19–21 mot Jack Thurins Skövde. Thurin svarade för två mål i matchen. Skövde leder matchserien med 2–0.
Ystads IF kvitterade till 1–1 genom att besegra Alingsås med 25–19, trots att Kim Andersson inte hade sin bästa dag. Ett mål och en assist blev det i alla fall för landslagsveteranen.
Text: Daniel Vandor
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån