Nyheter

Herr / 21 februari 2017

Herrarnas trupp mot Tyskland

Sverige möter europamästaren Tyskland två gånger om i mars – och gör det med ett landslag som enbart består av spelare från Bundesliga. Bland de 15 uttagna spelarna finns en landslagsdebutant i form av Hampus Wanne från SG Flensburg-Handewitt.

• • •

Landskamperna mot Tyskland i Partille den 18 mars och i Hamburg den 19 mars ligger utanför det normala landslagsfönstret och då övriga ligor spelar under den aktuella helgen har enbart spelare från Bundesliga varit aktuella för den svenska truppen. Det innebär bland annat att nio spelare är nya sedan VM i Frankrike i januari, däribland alla tre mittsexor och båda vänstersexorna.
– Vi har viktiga EM-kvalmatcher i vår och det här är enda möjligheten vi har att kunna testa nya spelare i matchmiljö. Trots att jag bara kunnat välja spelare från en liga tycker jag att vi har ett väldigt slagkraftigt lag, vilket vittnar om en bra bredd i svensk handboll, säger förbundskaptenen Kristján Andrésson.
Truppen samlas i Göteborg den 16 mars och det blir fyra intensiva dagar tillsammans. Även de svenska damerna möter Tyskland samma datum och i samma arenor.
– Det blir en speciell helg med ett häftigt upplägg. Det kommer att bli mycket prestige i matcherna, säger Niclas Ekberg som var lagkapten i VM i den ordinarie lagkaptenen Jonas Källmans frånvaro.
Sex av de spelarna har spelar tio eller färre A-landskamper och allra färskast i de här sammanhangen är Önneredsfostrade Hampus Wanne, sedan fyra år tillbaka i tyska topplaget SG Flensburg-Handewitt, som nu gör A-landslagsdebut.
Högernian Johan Jakobsson saknas då han fortfarande inte är tillbaka efter den hjärnskakning han ådrog sig under VM-uppladdningen.
SVENSKA TRUPPEN MOT TYSKLAND 18 OCH 19 MARS
Målvakter: 
Andreas Palicka, Rhein-Neckar Löwen, 68 A-landskamper/0 mål
Mikael Appelgren, Rhein-Neckar Löwen, 56/1
Vänstersex: 
Andreas Berg, Frisch auf Göppingen, 5/13
Hampus Wanne, SG Flensburg-Handewitt, debutant
Vänsternio: 
Jonathan Stenbäcken, TBV Lemgo, 47/50
Lukas Nilsson, THW Kiel, 36/93
Mittnio: 
Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, 44/155
Helge Freiman, GWD Minden, 10/16
Högernio/högersex:
Niclas Ekberg, THW Kiel, 147/607
Mattias Zachrisson, Füchse Berlin, 94/182
Anton Halén, Frisch auf Göppingen, 21/43
Daniel Pettersson, SG Magdeburg, 7/18
Mittsex: 
Niclas Barud, Frisch auf Göppingen, 44/20
Anton Månsson, TBV Lemgo, 8/4
Anton Lindskog, HSG Wetzlar, 6/2
Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån