Nyheter

Herr / 5 november 2018

Holmgren visar upp landslagskläder från förr

I tolv år arbetade massören Cerry Holmgren med det svenska herrlandslaget i handboll. Här visar han upp några av de träningsoveraller som landslaget använde under den tiden.

• • •

VM I SCHWEIZ 1986

Den mest omtalade overallen är från VM i Schweiz 1986. Cerry berättar att alla tyckte den var så ful och hade en huva.
– Det var lite konstigt att ha en overall med huva i en inomhusidrott. Samtidigt var det inte populärt med det rutiga på overallen. Danmark hade rödvita träningsoveraller och det var nästan värre, berättar Cerry och skrattar.
Hummel var märket de använde 1986.
OS I SYDKOREA 1988

I OS 1988 i Seoul var det en overall från Adidas som gällde. De var egentligen sponsrade av Hummel även 1988, men under OS i Seoul var det Adidas som gällde.
– Overallen från Adidas känns som en mockajacka när man känner på den. Detta var en väldigt exklusiv overall, fast när man fick klister på den så var den inte så vacker längre. Spelstället under matcherna i OS var Hummel, säger Cerry.
VM I TJECKOSLOVAKIEN 1990

Denna overall är den mest känslomässigaste för Cerry. Varje gång han håller upp denna så blir det med en mycket speciell känsla.
– Det finns så mycket som betyder något i just denna overallen, säger Cerry.
Sverige vann turneringen före Sovjetunionen och Rumänien.
OS I SPANIEN 1992

Detta år fick de något som liknade en vindoverall. Det skulle vara mer som en funktionsoverall och Craft var inblandad i den.
– Den var hemsk att ha på sig inne i hallarna i Spanien för det blev för varmt med den, berättar Cerry.
Sverige tog där sitt första av tre raka OS-silver.
– Det finns massor av minnen. Ett av de roligare minnena jag har är att vi var lite ovana att det gick så bra. Efter vi vunnit semifinalen och blev klara för final som vi skulle spela ute vid Granollers. Vi hade ingen tanke på att det skulle bli så mycket massmedia. Vi gick i en särskild gång och innan vi gick ut till den internationella delen så fick den spanska pressen syn på oss, och ville att vi skulle stanna där. De ville ha en lagbild på oss, och samtidigt ville de att vi skulle sjunga något. Då började Staffan Olsson att sjunga och det gjorde att dagen efter blev det ett förfärligt liv hemma i Sverige. Det var inte bra, men roligt, säger Cerry och skrattar.
VM I SVERIGE 1993

Redan 1991 började Cerry utveckla en slimmad spelardräkt som var som ett helt plagg. Inför VM på hemmaplan 1993 skulle den göra debut.
– Det var en dräkt som var väldigt åtsittande så att ingen skulle kunna dra i tröjan som var och är väldigt vanligt. Det var ett stort hemlighetsmakeri om den nya tröjan. Man kröp i dräkten uppifrån, men det var lite känsligt för att den var så tajt i nedre regionen, så man använde shorts utanpå dräkten.
Cerry minns att islänningarna var väldigt arga för att Sverige hade mörkat detta med dräkten.
– Island ordförande var han som hade agenturen för Adidas på Island. Han visste inte om det och det kändes som det var hans arghet som spridde sig till det isländska laget. De kanske hade varit lite taktiska och bjudit in någon pressfotograf från Island när de hade presskonferens om den nya tröjan. Efter det beslutades att alla lag skulle ha samma modell på spelartröjor och shorts.
1993, 1994 och 1995 användes samma overall. 1993 gick VM på hemmaplan där Sverige blev trea. De blev även europamästare med den i Portugal 1994.

Text & foto: Glenn Glicko Andersson