Nyheter

Herr / 10 oktober 2016

Jeppsson med i Andréssons premiärtrupp

Kristján Andrésson, den nye förbundskaptenen för det svenska herrlandslaget, har i dag tagit ut sin första trupp. Nio spelare är kvar från OS-truppen och sju har tillkommit till det lag som möter Montenegro och Slovakien i Ryssland i början av november.

• • •

Det har gått fyra veckor sedan Kristján Andrésson presenterades som ny förbundskapten efter Ola Lindgren och Staffan Olsson som delat på posten de senaste åtta åren.
Första uppdraget för 35-åringen blir EM-kvalmatchen mot Montenegro i Sparbanken Skåne Arena i Lund den 3 januari. Två dagar senare möter Sverige Slovakien på bortaplan.
Bland de 16 spelarna har 14 spelat mästerskap tidigare, varav nio stycken var med i OS i Rio de Janeiro i augusti. De två spelare utan mästerskapsrutin är Alingsås HK:s lagkapten Max Darj, som tidigare spelat fem landskamper, och Lugi HF:s 203 centimeter långa vänsternia Simon Jeppsson, som får göra debut.
– Jag är otroligt stolt över att gå dra på mig den blågula dressen, det är en dröm som går i uppfyllelse. Det är det här jag har tränar för hela livet och att få debutera i hallen och staden jag är fostrad i gör det hela mer overkligt, säger 21-åringen som inlett Handbollsligan med att göra 26 mål på fyra matcher.
Kristján Andrésson:
– Vänsternio är kanske den position där konkurrensen är hårdast just nu, men Simon har visat vilken stor talang han är. Han är inte bara en fruktansvärt bra skytt utan har också en fin spelförståelse. Det ska bli kul att se honom på den här nivån.
En som är tillbaka i landslaget är Ungernproffset Jonas Källman, som var med och besegrade sin nye förbundskapten i JSM-finalen för 16 år sedan.
– Oerhört roligt att Jonas vill fortsätta att spela i landslaget och känner att hans kropp klarar av det. Hans erfarenhet och ledaregenskaper kommer förstås att betyda väldigt mycket.
Samtidigt meddelar Fredrik Petersen att det inte blir några fler landskamper än de 157 som han har spelat (430 mål).
– Det finns absolut inga hard feelings här, utan jag tycker att det är helt rätt att det satsas på Jerry Tollbring och Emil Frend Öfors, det är två väldigt skickliga spelare. Jag är stolt över att ha fått spela för Sverige så länge och bär med mig många minnen från landslagsspelet, särskilt VM på hemmaplan 2011 och förstås OS-silvret i London 2012, säger 33-åringen som tidigare i år flyttade hem till Ystad efter ett decennium med proffsspel i Danmark och Tyskland.
Landslaget samlas i Lund den 30 oktober och ytterligare fyra spelare kommer att vara med under de första fyra dagarna. Samlingen är den enda innan VM-truppen ska tas ut i början av december. VM spelas i Frankrike i januari.
– De spelare som är uttagna nu är per automatik inte uttagna till VM och de som inte är uttagna nu är på samma sätt inte borta från VM. Mycket hinner hända de kommande månaderna och det finns många spelare som knackar på underifrån, säger Kristján Andrésson, som de kommande veckorna kommer att åka runt i både Sverige och Europa och för att träffa aktuella spelare och tränarna i Handbollsligan.
SVERIGES TRUPP TILL EM-KVALET MOT MONTENEGRO OCH SLOVAKIEN
Målvakter:
Andreas Palicka, Rhein-Neckar Löwen, 56 A-landskamper/0 mål
Mikael Appelgren, Rhein-Neckar Löwen, 44/1
Vänstersex:
Jonas Källman, Pick Szeged, 218/636
Jerry Tollbring, IFK Kristianstad, 10/37
Vänsternio:
Viktor Östlund, Tvis Holstebro, 36/94
Lukas Nilsson, THW Kiel, 24/67
Simon Jeppsson, Lugi HF, debutant
Mittnio:
Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, 32/98
Jesper Konradsson, Alingsås HK, 25/29
Högernio:
Johan Jakobsson, SG Flensburg-Handewitt, 111/242
Albin Lagergren, IFK Kristianstad, 5/7
Högersex:
Niclas Ekberg, THW Kiel, 135/544
Mattias Zachrisson, Füchse Berlin, 83/149
Mittsex:
Andreas Nilsson, Telekom Veszprem, 104/235
Jesper Nielsen, Paris SG, 73/87
Max Darj, Alingsås HK, 5/7
MED PÅ LÄGRET I LUND
Philip Stenmalm, V9, KIF Kolding Köpenhamn, 30/52
Helge Freiman, M9, GWD Minden, 10/16
Mikael Aggefors, MV, Ålborg Håndbold, 7/0
Emil Frend Öfors, V6, Alingsås HK, debutant
HERRLANDSLAGETS KOMMANDE MATCHER
3/11, 19.15: Montenegro, EM-kval (Sparbanken Skåne Arena, Lund)
5/11, 18.00: Slovakien, EM-kval (Steel Arena, Kosice)
6/1: Norge (Kinnarps Arena, Jönköping)
7/1: Norge (Kristianstad Arena, Kristianstad)
13/1, 17.45: Bahrain, VM (Accorhotels Arena, Paris)
15/1, 14.45: Argentina, VM (Accorhotels Arena, Paris)
16/1, 20.45: Danmark, VM (Accorhotels Arena, Paris)
18/1, 20.45: Qatar, VM (Accorhotels Arena, Paris)
20/1, 17.45: Egypten, VM (Accorhotels Arena, Paris)