Nyheter

Herr / 22 oktober 2018

Jesper Nielsen: "Måste fortsätta vara hungriga"

Inför säsongen bytte Jesper Nielsen en europeisk toppklubb mot en annan. I Rhein Neckar-Löwen spelar mittsexan dessutom med tre andra landslagssvenskar. Nu hoppas han att Sverige kan bygga vidare på de senaste framgångarna.

• • •

I eftermiddag samlas herrlandslaget i Malmö för att spela EHF Euro Cup mot Spanien på onsdag.
– Det ska bli kul att spela med landslaget och träffa alla igen efter det här långa uppehållet. Sedan är det alltid skönt att få en paus från det vanliga livet, säger Jesper Nielsen.
Inför säsongen bytte mittsexan Paris Saint-Germain mot Rhein-Neckar Löwen i Bundesliga. I och med Jesper Nielsens flytt har den tyska mästarklubben flest spelare i svenska landslaget. Sedan tidigare finns även målvakterna Andreas Palicka och Mikael Appelgren samt vänstersexan Jerry Tollbring i klubben.
– Jag trivs väldigt bra i Tyskland och i laget. Allt känns bara positivt. När man har tre svenska lagkamrater kommer man närmare varandra i och med att man träffas dagligen. Det är skönt att ha dem här och det blir kanske en extra trygghet när det är flera svenskar i klubblaget.
Under landslagets senaste framgångar har Jesper Nielsen spelat en viktig roll. 29-åringen har bildat ett starkt mittlås tillsammans med Max Darj framför målvaktsparet bestående av Mikael Appelgren och Andreas Palicka. För ett par veckor sedan blev det även klart att Kim Ekdahl Du Rietz återvänder till landslaget efter flera års frånvaro. PSG-stjärnan har dock fått lämna återbud till samlingen i Malmö på grund av skada. 
– Vår näst främsta styrka är kontringsspelet, och utan ett bra försvarsspel kommer vi inte att få igång det. Att få in Kim Ekdahl Du Rietz på detta som håller världsklass i båda riktningarna gör oss bara ännu starkare. Jag tror inte att det kommer bli några problem för honom att komma in i laget.
Landslaget kommer från två fina mästerskap och tog EM-silver senast. Varför tror du att Sverige numera tillhör världstoppen?
– Det finns många bra lag och det är små marginaler som avgör. Vi hade lite flyt med oss senast under EM i Kroatien och man märker nu hur viktigt det är med varje mål. Vi är ett lag som springer mycket, kämpar tillsammans och är ett gött gäng. Vi har fått ihop något som ”Krille” (Kristján Andrésson) och ”Boken” (Martin Boquist) gjort bra.
Hur ska ni bygga vidare på den här trenden?
– Man måste fortsätta att vara hungriga. Vi förlorade EM-finalen senast, men vi vill också stå högst upp på pallen. Det är jämnt i toppen och det handlar om små marginaler. Vi måste fortsätta att träna hårt inför nästa mästerskap och eftersom detta är enda veckan vi träffas före VM-uppladdningen måste vi ta vara på den.
I Malmö möts Sverige och Spanien för första gången sedan EM-finalen i vintras.
– Det ska bli kul. Vi hoppas på mycket publik och att det kan bli en bra match. Vi jobbar vidare på våra saker och siktar på att fortsätta att utvecklas mot VM.
Vad gör Spanien bra som ni måste hantera?
– De är väldigt skickliga i försvarsspelet. Spanien är aggressiva och är skickliga på att slå av ytor och sno bollar som gör det svårt för oss. Annars är det viktigt för oss själva att vi kommer igång med spelet, vårt försvar och samarbetet med målvakterna.
Vad vill du se från er sida under den här samlingen?
– Om Spanien fortsätter att spela ett aggressivt försvarsspel hade det varit nice om vi löser det. För i VM möter vi några lag i gruppen som gillar att spela ett offensivt försvarsspel. Sedan handlar det om att fortsätta att bygga på det fina försvarspelet vi byggt upp med ”Palle” och ”Äpplet” där bak. Och att vi fortsätter att springa mycket, det är lite av vårt signum.
Text: Marcus Heed
Foto: Emil Langvad/Bildbyrån