fbpx

Nyheter

Herr / 8 januari 2018

Kapten Ekberg ett mål från topp 10-listan genom tiderna

Han har gjort 645 mål i den svenska landslagströjan hittills. Blir Niclas Ekberg målskytt i kväll kliver han upp på bland de tio främsta målskyttarna genom tiderna bland svenska landslagsspelare på herrsidan.
– Det är mäktiga namn som finns med där uppe, säger den svenska lagkaptenen.

• • •

Niclas Ekberg smällde in tolv mål i sin debutmatch i A-landslaget, i EM-kvalet mot Turkiet 2008 – och han har fortsatt att ösa in mål år efter år. I lördags passerade han Jonas Larholm på listan över de mesta målskyttarna i landslaget och i kväll kan han passera sin tidigare rumskamrat i landslaget, Jonas Källman.
Källman har numera bara ett måls försprång – 646 mor 645 – och håller Ekberg sitt målsnitt i blågult så kliver han i kväll upp på topp tio-listan. Ekberg har snittat 4,18 mål i sina 154 landskamper och har bara Björn Jilsén (5,06) och Stefan Lövgren (4,25) framför sig på den listan.
Och än så länge finns det inga planer på att sluta leverera i landslaget.
– Jag älskar att göra mål. Vem gör inte det i handboll? Spelar man framåt vill man göra mål och om alla gör många mål så vinner man, säger Ekberg, som fyllde 29 för drygt två veckor sedan.
När Sverige mötte Ungern i årets första landskamp i lördags stod Ekberg för fem mål, lika många som högersexkollegan Mattias Zachrisson (de spelade en halvlek vardera). Vänstersexorna Jerry Tollbring (fyra) och Hampus Wanne (ett) gjorde ytterligare fem mål, vilket betydde att kantspelarna svarade för mer än hälften av Sveriges mål.
– Det har rullat på bra från VM, vi har fått ut bollen dit även i det uppställda spelet och har haft bra utdelning på kantspelarna. Kantspelarna har ofta bra procent, bättre än niometersspelarna, säger Ekberg.
Ystadssonen – han slog igenom i moderklubben IFK Ystad innan han till vägen till Danmark via Ystads IF – går in i sitt andra mästerskap med lagkaptensbindeln på vänsterarmen.
– VM förra året var mitt första som lagkapten och jag var nog mer tankspridd då. Det var mycket nytt då, nu känner jag mig betydligt säkrare med allting runtomkring, jag känner mig tryggare i min roll.
Trivs du som lagkapten?
– Ja, det gör jag. Och jag växer mer och mer in i rollen också. Det är fortfarande en jättestor ära, jag tänker ofta på att det är få förunnat. Det är också ett kvitto på att man gjort någonting bra och betyder mycket för laget, en självförtroendeboost.

• • •

I kväll ska Niclas Ekberg hjälpa Sverige att förbli obesegrat på hemmaplan under Kristján Andréssons ledning. Sverige tar emot Ungern, med Ljubomir Vranjes som förbundskapten, i Partille Arena, en match som är genrep för båda lagen inför EM i Kroatien som inleds på fredag.
Första matchen lagen emellan, i Jönköping i förrgår, slutade oavgjord, 29–29.
– Ett hyfsat rättvist resultat sett till matchbilden. Det var en klassisk komma igång-match. Ungern är ett tufft lag att möta, de är stora och fysiska.
Blir det en liknande matchbild i kväll? 
– Jag tror nog att den kan bli lite annorlunda. Det brukar oftast bli så när man möts två gånger på så kort tid. Dels har lagen lite mer koll på varandra, dels brukar det alltid vara andra spelare som som träffar rätt när man möts två gånger på kort tid, säger Ekberg.
Hur viktigt är det att vinna genrepet? 
– Mentalt är det oerhört viktigt. Vi är vinnarskallar och vill vinna varje match vi spelar. Sen ska man inte gå och gräva ner sig om man förlorar en match. Men först och främst är det prestationerna vi tar med oss.

FLEST LANDSLAGSMÅL PÅ HERRSIDAN
1) Magnus Wislander, 1 185
2) Stefan Lövgren, 1 138
3) Per Carlén, 1 032
4) Erik Hajas, 996
5) Björn Jilsén, 957
6) Magnus Andersson, 922
7) Staffan Olsson, 855
8) Johan Petersson, 813
9) Kim Andersson, 799
10) Jonas Källman, 646
11) Niclas Ekberg, 645
BÄST MÅLSNITT I LANDSLAGET PÅ HERRSIDAN
1) Björn Jilsén, 5,06
2) Stefan Lövgren, 4,25
3) Niclas Ekberg, 4,18
4) Erik Hajas, 3,54
5) Kim Andersson, 3,52
6) Jim Gottfridsson, 3,52
7) Johan Petersson, 3,27
8) Jerry Tollbring, 3,24
9) Marcus Ahlm, 3,22
10) Per Carlén, 3,14
Spelare som gjort färre än fem landskamper ej medräknade
Text: Daniel Vandor
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
Bilden: Niclas Ekberg har gjort 645 mål i landslaget – bara tio spelare hat gjort fler på herrsidan.