Nyheter

Herr / 11 januari 2019

Kapten Ekberg redo för tionde mästerskapet

I kväll leder Niclas Ekberg ut Sverige i Royal arena i Köpenhamn i VM-premiären mot Egypten.
– Det är spänt och lite nervöst, precis som det ska vara, säger den 30-årige högersexan.

• • •

Näst efter Kim Andersson är Niclas Ekberg den mest rutinerade spelaren i Sverige, vare sig man räknar antalet mästerskap, landskamper eller landslagsmål.
För tredje mästerskapet i rad är han också svensk lagkapten och som sådan är han nöjd med det laget har uppnått sedan samlingen förra onsdagen. De två första har resulterat i en sjätteplats (VM i Frankrike 2017) och ett silver (EM i Kroatien 2018).
– Vi har haft en bra uppladdning i Halmstad och har kunnat ha bra fokus på det vi velat. Matcherna mot Ryssland var nyttiga och det känns som att vi kommer väl förberedda mot Egypten, säger Ekberg.
Han och Sverige har stött på Egypten några gånger de senaste åren. I VM i Qatar 2015 blev det oavgjort, i OS i Brasilien 2016 blev det en svensk uddamålsförlust innan revanschen kom i VM 2017 där Sverige vann med sju mål.
– De är väldigt oortodoxa i sitt spel, de spelar inte alls den handboll som vi är mot vana att europeiska lag spelar.
Vad behöver ni göra för att vinna?
– Få till ett bra försvars- och målvaktsspel. Det känns som vår tajming blir bättre och bättre och det skapar möjligheter för det lätta anfallsspelet. Vi har varit starka när vi fått det att rulla på.
Hur svårt är det att få det att rulla på med tanke på att ni bara haft en vecka tillsammans nu?
– Det är lite klurigt emellanåt när vi kommer från olika klubblag där alla spelar på olika sätt. Men det är också snarlika kombinationer i klubbarna även om de utförs på lite olika sätt och när man är på den här nivån är det väldigt duktiga och handbollskunniga spelare.
Efter EM-silvret senast och med två gånger Kim (Andersson och Ekdahl Du Rietz) tillbaka i landslaget har Sverige fått en ökad press på sig utifrån, något som Ekberg inte ser som något problem.
– De flesta av oss är vana vid det från våra klubblag där det förväntas att vi ska vara med i toppen och personligen brukar jag prestera som bäst när det är press, det blir en extra tändvätska, säger Ekberg som har haft en fin säsong i Kiel klubblaget Kiel.
Efter tio guld på elva år har Kiel fått se Rhein-Neckar Löwen och Flensburg-Handewitt vinna de tre senaste säsongerna, men Kiels nya lagbygge börjar ta form och Ekberg levererar från sin högerkant. 105 mål på 19 matcher ger honom det bästa målsnittet (5,53) hittills i Kiel-karriären.
– Oj, det är en bra siffra. Jag tycker att det gick bra redan förra säsongen med mer speltid och ansvar och det har flutit på bra den här säsongen. Bara att hoppas att jag kan bära med mig det in i det här mästerskapet också.
Hur mycket har du sett framåt det här mästerskapet?
– Man längtar alltid efter att få spela stora matcher med landslaget och det kommer att vara häftigt att spela i Köpenhamn med stort svenskt stöd på läktarna. Det är så nära hemmaplan vi kan ha och en bra förberedelse för oss inför EM i Sverige om ett år.
Matchen mot Egypten spelas 20.30 i kväll och sänds på TV3 och Viaplay (sändningen börjar 19.30).
Text: Daniel Vandor
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån