Nyheter

Herr / 5 juni 2019

Kapten Karlsson kan avsluta som mästare

En stor ledare och handbollsspelare avslutar handbollskarriären på söndag – och har chans att göra det som mästare. Tobias Karlsson och hans SG Flensburg-Handewitt har avgörandet i egna händer.
– Det hade varit en fantastisk avslutning, säger landslagets tidigare lagkapten.

• • •

Som lagkapten har Tobias Karlsson vunnit SM-guld med Hammarby, Champions League, Bundesliga och tyska cupen med SG Flensburg-Handewitt samt spelat OS-final med Sverige.

När hans spelarkarriär tar slut på söndag har han chansen att avsluta den med att bli tysk mästare igen.

– Det är väldigt känslosamt. Jag har många härliga minnen och fina år bakom mig, en karriär som någonstans avslutas kort och gott på 20×40 meter på 60 minuter. Det är svårt att beskriva med ord i en kortare version. Jag har själv behövt nästan ett halvt år att förstå det själv och efter att jag fattade beslutet och vi gick ut och berättade vad jag bestämt mig för att göra har jag behövt de här månaderna för att kunna bearbeta det. Det känns som jag börjar landa och det känns som att det ska bli ganska bra, säger han.

Var det ett svårt beslut att fatta? 

– Ja, det var många saker som vägde för och emot. Det var inte på något sätt ett självklart val, men när jag fick fundera ganska länge på det bestämde jag mig ändå att jag var nöjd med det jag fått vara med om. Det kändes som en bra tidpunkt och skönt att få välja själv och inte bli tvingad till det av andra omständigheter.

Och det blir inte vilken avslutningsmatch som helst – utan det är Bundesligatiteln som står på spel. Karlsson och Flensburg-Handewitt möter Max Darjs och Linus Arnessons Bergischer på  bortaplan och behöver ta poäng om jagande Kiel samtidigt vinner sin hemmamatch mot Hannover.

– Det blir extremtmed en stor match i en riktigt mäktig arena nere i Dusseldorf med en massa folk, säger Karlsson som nästa vecka tillsammans med familjen flyttar till det nybyggda huset i hemstaden Karlskrona.

Vad skulle det betyda för dig att avsluta karriären med att lyfta bucklan igen?

– Det skulle naturligtvis vara fantastisk avslutning. Vi har kämpat en hel säsong för det här med det här laget som vi byggde om ganska rejält från förra året med sex nya spelare. Vi föryngrade laget ganska mycket. Skulle vi lyckas vinna med det här laget är det förstås en väldigt bra prestation och det hade naturligtvis varit grädden på moset att få avsluta med det naturligtvis.

Hur kommer ditt nya liv att se ut?

– Det har jag också funderat på ganska många gånger. Jag vet inte riktigt, det blir spännande att se om jag kommer ändra min vardag mycket eller om det blir samma sak. Jag antar att jag kommer att äta lite mindre och kanske inte träna lika mycket, men mitt intresse för handboll kommer inte att försvinna. Det finns ju där fortfarande. Jag brinner för sporten som sådan och idrott i allmänhet lika mycket som jag gjort i alla år tidigare. Det är bara svårt att utöva det aktivt själv hur lång tid som helst.

När du blickar tillbaka på karriären, vilka minnen dyker upp först?

– Det är många fantastiska minnen. Djupt i mig sitter fortfarande de tre SM-gulden med Hammarby. Att få göra landslagsdebut, att få vara med och vinna något med landslaget som jag fick göra när vi var i OS i London. Att få spela mästerskap på hemmaplan är något som jag verkligen unnar de som spelar i landslaget i dag. Det är något väldigt, väldigt speciellt och det ska de alldeles snart få sätta tänderna i, det tror jag blir en höjdpunkt i karriären för många av dagens landslagsspelare.

FÖRUTSÄTTNINGARNA INFÖR SISTA OMGÅNGEN I BUNDESLIGA
SG Flensburg-Handewitt (med Tobias Karlsson, Simon Jeppsson och Hampus Wanne) leder efter 33 omgångar serien på 62 poäng (+187) före THW Kiel (med Lukas Nilsson och Niclas Ekberg) på 60 (+207). Flensburg-Handewitt försvarar mästartiteln om de tar poäng borta mot Bergischer eller om Kiel tappar poäng hemma mot Hannover-Burgdorf. Förlorar Flensburg-Handewitt samtidigt som Kiel vinner blir Kiel mästare på bättre målskillnad. Båda matcherna spelas 15.00 på söndag och sänds på Viaplay och Viafree.
Text: Daniel Vandor
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån