Herr / 24 juli 2021

Klinisk Wanne gav Sverige premiärseger

Det var ett Sverige i rejäl gungning i OS-premiären mot Bahrain. De blågula låg under länge men kunde tack vare bland annat 13-målsskytten Hampus Wanne vända och vinna under slutminuterna. 32–31 (16–18) skrevs slutresultatet efter Andreas Palickas straffräddning på stopptid.
– Det enda vi är nöjda med idag är resultatet, kommenterade Palicka till Kanal 5.

Mötet mellan Sverige och Bahrain i OS-premiären i Tokyo blev en rysare. Sverige, som länge låg under, slarvade ordentligt i försvarsspelet och lät Bahrain föra stora delar av matchen.

Trots det svaga duellspelet var det ändå Blågult som efter stor slutdramatik drog det längsta strået. Mycket tack vare Hampus Wanne som med sina 13 mål blev målbäst i matchen samt Andreas Palicka som gjorde den avgörande straffräddningen på stopptid.

– Det var tydligt att vi klev in i OS idag utan någon kontroll på matchen. Vi hade tur men bra lag ska också ha tur. I slutändan står vi här med två poäng och 100% att förbättra. Det enda vi är nöjda med idag är resultatet, sammanfattade Palicka till Kanal 5.

Sin bästa period i matchen hade Sverige under inledningen. 8–3 var ställningen efter tio minuter med flertalet lyckade kontringsmål.

Sakta men säkert växte sig dock Bahrain in i matchen och efter 26 minuter var det kvitterat, 15–15. Sverige hängde efter i fotarbetet och förlorade alldeles för många man-mot-man situationer.

– Jag känner en lättnad nu. Det var ingen skönhandboll. Stå och sova som vi gjorde idag gör vi inte om, menade högerkanten Niclas Ekberg efter slutsignal. Ekberg fick en smäll i första halvlek men återgick i spel under slutminuterna.

Bäst i Sverige var utan tvekan Hampus Wanne. Vänsterkanten hittade rätt från start och vann mer än ofta sin match mot målvakten. 13 mål på 17 avslut blev facit för Wanne.

– Det är väldigt kul att vara med och bidra. Men idag blev vi för stående och passiva, kommenterade Wanne.

Med tvåmålsunderläge i paus klev Sverige ut i andra halvlek på jakt efter kvittering. Efter drygt två minuter var också Blågult ikapp genom Lukas Sandell som satte dit 18–18. Men precis som i slutet av första halvlek var Bahrain det bättre laget och tog snabbt tillbaka taktpinnen.

Det var inte förrän i matchens absolut sista minut som Sverige återtog ledningen. Albin Lagergren gjorde 32–31 vilket även blev slutresultatet i Tokyo. Ett Sverige ur rytm lyckades med ytterst små marginaler ta hem segern i OS-premiären mot Bahrain.

Härnäst för de svenska herrarna väntar match mot Japan. Avkast på måndag är 14.30 svensk tid.

SVERIGE–BAHRAIN 32–31 (16–18)
Sverige: Hampus Wanne 13, Albin Lagergren 5, Max Darj 4, Lukas Sandell 3, Jim Gottfridsson 2, Felix Claar 2, Niclas Ekberg, Daniel Pettersson, Jonathan Carlsbogård.
Bahrain: Mohamed Ahmed 6, Mohamed Mohamed 4, Husain Alsayyad 4, Mahdi Habib 4, Ali Eid 3, Hasan Alsamahiji 2, Ahmed Almaqabi 2, Hasan Ali 2, Ali Merza Ali, Ahmed Fadhul, Mohamed Ali, Ahmed Fadhul.
Målutveckling:
5 min: 3–3, 10 min: 8–3, 15 min: 11–8, 20 min: 13–11, 25 min: 15–14, 30 min: 16–18, 35 min: 18–20, 40 min: 22–23, 45 min: 25–26, 50 min: 27–27, 55 min: 30–31, 60 min: 32–31.