Nyheter

Herr / 8 maj 2019

Kristján Andrésson nominerad till årets tränare i världen

Det internationella handbollförbunddet (IHF) har presenterat de fem tränare på herr- respektive damsidan som kan få utmärkelsen World coach of the year för 2018. Bland de nominerade: Sveriges förbundskapten Kristján Andrésson.

• • •

En svensk har tidigare utsetts till året bästa tränare i världen, Ljubomir Vranjes som fick utmärkelsen 2014 för bland annat triumfen i Champions League. Inga svenska medborgare är nominerade den här gången, men islänningen Kristján Andrésson, isländsk medborgare men född och uppvuxen i Sverige och nuvarande förbundskapten för det svenska herrlandslaget, kan prisas för sina insatser under 2018. 

Andrésson ledde då Sverige till silver i EM – Sveriges första EM-medalj på herrsidan på 16 år – och till VM i Danmark och Tyskland.

De övriga fyra kandidaterna till utmärkelsen på herrsidan är spanjoren Jordi Ribera (EM-guld med Spanien) och fransmännen Didier Dinart (EM-brons med Frankrike), Patrice Canayer (Champions League-mästare med Montpellier) och Thierry Anti (Champions League-final med Nantes).

– Det är hedrande att nämnas i de här sammanhangen. De övriga fyra är oerhört skickliga och kompetenta tränare så det är klart att det är ett trevligt sällskap att vara i, säger Andrésson.

Även på damsidan finns en tränare med svensk anknytning med bland de fem nominerade. Helle Thomsen, som ledde Sverige till EM-brons 2014 och till OS 2016, är nominerad för sina framgångar med Nederländerna. Övriga nominerade är Olivier Krumbholz, Ambros Martin, Ljubomir Obradovic och Thorir Hergeirsson.

Slutvinnaren utses genom en omröstning på IHF:s hemsidan. Klicka här för att komma till omröstningen. 

Text: Daniel Vandor
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån