Nyheter

Herr / 13 september 2016

Kristján Andrésson ny förbundskapten

Vid en presskonferens i Stockholm i dag presenterades den nya svenska förbundskaptenen på herrsidan. Det blir Kristján Andrésson som kommer att leda Sverige de kommande två åren och första uppdraget blir EM-kvalmötet med Montenegro i Lund den 3 november.

• • •

Efter åtta år som förbundskaptener för herrlandslaget i handboll slutade Staffan Olsson och Ola Lindgren efter OS i Brasilien i augusti, där Sverige slutade elva. Nu är ersättaren klar och han heter Kristján Andrésson. 35-åringen från Eskilstuna presenterades i dag och har redan börjat sina förberedelser för EM-kvalet i november och VM i Frankrike i januari.
Andrésson har spelat 13 landskamper för Island 2004 och deltog bland annat i OS 2004. Efter att den egna karriären fick avbrytas på grund av skada 2005 blev han assisterande tränare till Kent Andersson i Eskilstuna Guif. De senaste nio säsongerna har han sedan varit huvudtränare för laget, ett uppdrag som avslutades i samband med uttåget ur SM-slutspelet i våras.
Parallellt med det tidigare tränaruppdraget har han också gått den europeiska mastercoachutbildningen som avslutas i december.
– Först och främst är det smickrande och det ska bli oerhört roligt att arbeta med landslaget. Det är en utmaning att forma en vinnande grupp under de korta perioder som landslaget är samlat på ett år. Duktiga svenska handbollsspelare finns det gott om, nu ska jag göra vad jag kan för att få dem att lyckas i kval och mästerskap.
Första landslagstruppen ska tas ut redan om en knapp månad och tillsammans med landslagskommittén ska Andrésson också tillsätta en assisterande förbundskapten.
– Vi räknar med att ha det klart inom ett par veckor. Vi har några namn vi diskuterar och jag är övertygad om att vi hittar en assisterande som kan komplettera mina kvaliteter.
Andrésson räknar med att följa de landslagsaktuella spelarna på nära håll ute i arenorna i Sverige och Europa och hoppas på ett bra samarbete med klubbtränarna.
– Det är klubblagstränarna som formar spelarna och det är viktigt att de känner sig delaktiga i de framgångar vi förhoppningsvis kommer att ha med landslaget. För mig är det viktigt att ha en bra kontakt med både spelarna och deras ledare.
Svenska Handbollförbundets nye ordförande Fredrik Rapp är nöjd med att förbundskaptensfrågan är löst.
– Det känns väldigt bra att vi har kunnat kontraktera Kristján Andrésson som förbundskapten för de svenska herrarna i till att börja med två år. Kristján är en väldigt skicklig tränare som har en ledarstil som är lätt att tycka om. Det ska bli oerhört kul att se honom utveckla de duktiga spelarna vi har ytterligare, säger han.