Nyheter

Herr / 9 juni 2018

Kristján Andrésson: "Pressen ligger på oss"

Han har lett Sverige i såväl VM som EM, men aldrig i ett VM-kval tidigare. I dag ska Kristján Andrésson se till att hans killar kopplar grepp om den VM-biljett som står på spel i dubbelmötet med Hollan.

– Pressen ligger på oss och jag tycker att vi har alla möjligheter att hantera den, säger Andrésson.

• • •

Sverige anlände i går kväll, ett par timmar senare än planerat på grund av flyg- och bussförseningar, och hann träna ett pass i Maaspoort i ’s-Hertogenbosch. 18 spelare finns på plats, 16 av dem kommer klockan 16.00 i eftermiddag att spela mot Nederländerna.
Flest mål totalt gäller under de här två matcherna (returen spelas i Kristianstad på onsdag) och vinnaren får spela VM i Danmark och Tyskland i januari.
Kristján Andrésson blickar tillbaka på tiden som gått sedan laget samlades i tisdags eftermiddag.
– Det har varit lyckade dagar. Vi är långt in på säsongen och det är sista veckan innan semestern, så vi har sett till att killarna har fått möjlighet att vila och återhämta sig efter långa säsonger. Sen har vi naturligtvis fokuserat på det vi ska göra och är duktiga på.
Hur är läget i truppen? 
– Det ser helt okej ut med tanke på hur långt in på säsongen vi är. Vi har vissa skador som gör att vi har spelare borta, men i det stora hela så har alla som blivit kallade kunnat träna och ser pigga och fräscha ut och det känns bra.
Hela 13 av de 16 spelare som ställs på banan i dag har under säsongen vunnit liga- eller cuptitlar med sina respektive lag, något som gynnar landslaget, tycker Andrésson.
– Vi får en väldigt bra stämning i gruppen. Många är van att vinna matcher och det tycker jag är viktigt för oss som grupp och organisation. Då kommer de hit med samma attityd.
Medan de nederländska damerna är i världstoppen (besegrade bland annat Sverige i bronsmatchen i VM i december) har herrarna fortfarande en bit dit.
– Vi är en mer framgångsrik nation är vad Nederländerna har varit på herrsidan och är seedade i den här lottningen, så pressen ligger på oss och jag tycker att vi har alla möjligheter att hantera den, säger Andrésson.
– Det blir viktigt att göra bra matcher. Med det menar jag att vi behöver vara fokuserade och koncentrerade och hålla oss till vad vi kan vad gäller försvarsmässigt, vara duktiga att springa på kontringar och vara noggranna i vårt anfallsspel.
– De är ett lag som tycker om att spela snabb handboll och ställer om från försvar till kontring på ett väldigt bra sätt. De har en hel del spelare som spelar i de tyska ligorna och som gör bra ifrån sig, så vi ska spela bra då det kommer att krävas för att vinna.
Nederländerna–Sverige sänds på TV3 och Viaplay klockan 16.00.

Text: Daniel Vandor
Foto: Emil Langvad/Bildbyrån