Nyheter

Herr / 15 juni 2018

Kristján Andrésson tar över Rhein-Neckar Löwen nästa år

Parallellt med arbetet som förbundskapten för de svenska herrarna kommer Kristján Andrésson från och med sommaren 2019 vara huvudtränare för Rhein-Neckar Löwen. Andrésson har skrivit på ett treårskontrakt med den tyska storklubben.

• • •

Såväl svenska spelare som tränare fortsätter att vara eftertraktade i Handbollseuropa. Senast i raden att kontrakteras av en storklubb är den herrarnas förbundskaptenen Kristján Andrésson.
Andrésson tog över som svensk förbundskapten hösten 2016 och har på sina två mästerskap vid rodret lett Sverige till en sjätteplats i VM och ett silver i EM. I onsdags kvalificerade sig han och Sverige också till VM i Danmark och Tyskland i januari genom att besegra Nederländerna i ett dubbelmöte.
Från och med sommaren 2019 kommer Andrésson att träna Rhein-Neckar Löwen, tysk mästare såväl 2016 som 2017 och vicemästare 2018. Den här säsongen har de svenska landslagsspelarna Mikael Appelgren, Andreas Palicka och Jerry Tollbring spelat i klubben, till nästa säsong ansluter också Jesper Nielsen från franska mästaren Paris Saint-Germain.
– Vi har redan många av våra landslagsspelare i några av de största handbollsklubbarna och att även vår förbundskapten är högt eftertraktad är ytterligare ett gott betyg till vår verksamhet. Kristján har hela tiden varit öppen och ärlig med oss och hans kontrakt tillåter att han tränar ett klubblag parallellt med det landslagsuppdrag som han kommer att fortsätta ha över EM på hemmaplan 2020, säger Robert Wedberg, generalsekreterare i Svenska Handbollförbundet.
Kristján Andrésson ser fram emot sitt nya uppdrag.
– Att vara förbundskapten för Sverige och tränare för Rhein-Neckar Löwen är två av de häftigaste uppdrag man kan ha inom handbollen och jag är lyckligt lottad som kommer att få möjligheten att kombinera dem. Jag skulle ångra mig om jag inte skulle ta den här chansen och jag tror och hoppas att jag också kommer att bli en bättre förbundskapten av de erfarenheter jag kommer att få i Tyskland, säger Andrésson.
Nästa landslagsuppdrag för Kristján Andrésson är EHF Euro Cup där Sverige tar emot europamästaren Spanien i Malmö Arena den 24 oktober och sedan möter Österrike i Graz 28 oktober.
Text: Daniel Vandor
Foto: Carl Sandin, Bildbyrån