Nyheter

Herr / 11 juni 2018

Lagergren: ”Kommer att bli en speciell match"

Han kom till IFK Kristianstad som allsvensk spelare – han lämnar som en av världens bästa högernior. På onsdag spelar Albin Lagergren sin sista match i Kristianstad Arena för den här gången när Nederländerna står för motståndet i VM-kvalet.

– Klart att det kommer att bli en speciell match, säger han.

• • •

Det har gått två år sedan Albin Lagergren debuterade i A-landslaget. Då, liksom nu, var det VM-kval. Bosnien-Hercegovina besegrades i dubbelmötet och sex månader senare gjorde Lagergren en makalöst bra VM-turnering där Sverige slutade sexa efter att ha fallit knappt mot hemmanationen och blivande världsmästaren Frankrike inför 28 000 åskådare i Lille.
Bara två år tidigare, efter en tung debutsäsong med lite speltid i IFK Kristianstad, funderade han på om det var värt att fortsätta med handbollen eller om han skulle satsa på den civila karriären.
Han valde att ge handbollen en sista chans – och för det är både IFK Kristianstad och Handbollslandslaget evigt tacksamma.
– Det är IFK:s förtjänst att jag är här i dag. Jag har lärt mig så oerhört mycket och hur man blir en professionell handbollsspelare som klarar av att spela över 70 matcher på en säsong. De har gett mig alla verktyg jag behövt för att utvecklas, säger Lagergren.
Inte undra på att onsdagens avgörande VM-kvalmatch mot Nederländerna i Kristianstad Arena blir extra speciell. Förutom att det är en VM-biljett som står på spel är det Lagergrens avskedsmatch i arenan där han kommit att bli älskad. De fyra senaste säsongerna har resulterat i lika många SM-guld och Lagergren har varit en nyckelspelare.
– Det är min gamla hemmaborg som jag har många goda minnen från. Där finns en fantastisk publik, så det är klart att det kommer att bli en speciell match. Roligt att det är en så viktig match också, så jag hoppas att det blir bra liv på läktaren.
Vad behöver ni göra för att vända underläget och säkra VM-platsen? 
– Vi hade dålig fart senast och var för bekväma i det vi gjorde. Vi måste gå för det lite mer och ha bättre fart i både boll och ben. Sen måste vi smälla på mer så vi hjälper målvakterna till enklare räddningar. Jag tycker att vi var förbereda på dem, men de fick matchen tyvärr matchen dit de ville.
Text: Daniel Vandor
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån
Biljetter till Sverige–Nederländerna