fbpx

Nyheter

Herr / 28 september 2016

Mattias Andersson slutar i landslaget

18 år efter debuten i är det färdigspelat i landslaget för Mattias Andersson. OS-matcherna i Brasilien i augusti blev därmed 38-åringens sista för Sverige – i alla fall som spelare.

• • •

EM-guld, två OS-silver och en fjärdeplats i VM – det är några av höjdpunkterna i Mattias Anderssons landslagskarriär, som nu är över. 38-åringen stannar därmed på 148 landskamper.
– Det har inte varit lätt att fatta det beslutet, men det känns rätt, både för mig själv och för landslaget, säger Andersson, som debuterade i landslaget redan 1998.
I två mästerskap (EM och OS 2000) var han tredjemålvakt bakom Tomas Svensson och Peter Gentzel, men det dröjde sedan till 2010 innan han gjorde ett nytt mästerskap. De senaste sex åren har han varit given i landslaget och har parallellt levererat målvaktsspel på yttersta världsnivå i klubblagen. 2012 och 2013 blev han utsedd till Bundesligas bäste målvakt och 2014 belönades han med utmärkelsen Årets spelare i svensk handboll.
– EM-guldet 2000 och OS-silvret samma år var förstås häftiga upplevelser, men personligen värdesätter jag OS-silvret 2012 högre eftersom jag var delaktig på ett helt annat sätt. Jag har haft förmånen att få uppleva mycket med landslaget och är oerhört stolt över att jag fått möjligheten att representera Sverige så många gånger.
Andersson spelar sin 16:e säsong i tyska Bundesliga och hans kontrakt med SG Flensburg-Handewitt löper ut efter den här säsongen.
– Jag hoppas att jag i framtiden ska få möjlighet att dela med mig av den kunskap och erfarenhet som jag har samlat på mig under åren. Om det sedan blir i klubb- eller landslag eller på något annat sätt återstår att se. Jag har tillexempel själv Mats Olsson att tacka för mycket, både från när jag kom upp i YIF:s A-lag och för den roll han haft i landslaget de senaste åren.
Nye förbundskaptenen Kristján Andrésson presenterar om cirka två veckor sin första landslagstrupp, som alltså inte kommer att innehålla Flensburg-duon Mattias Andersson och förre lagkaptenen Tobias Karlsson. Även Kim Andersson meddelade efter OS att han avslutar sin landslagskarriär.
– Jag har haft ett bra samtal med Kristján och förklarat hur jag känner och han förstod och respekterade mina tankar. Mitt beslut har förstås ingenting att göra med att just han blev förbundskapten. Det ska bli intressant och kul att se vilken prägel han sätter på landslaget de kommande åren, säger Andersson.