Nyheter

Herr / 9 mars 2021

Niclas Ekberg: “Starkare än någonsin”

Ystadpågen Niclas Ekberg är tillbaka i Blågult. På tisdagskvällen gör han sin första landslagsmatch på drygt två år.
– Det är alltid en otroligt stor ära att representera Sverige, säger högersexan inför EM-kvalmatchen mot Montenegro. 

Med 718 A-landslagsmål är Niclas Ekberg en av de främsta målskyttarna i landslagshistorien. Mästerskapsdebuten kom i EM 2010 och följdes upp av ytterligare nio mästerskap.

Nu förstärker Ekberg den blågula trupp som tog silver i VM i januari.

– Det var fantastiskt skönt för svensk handboll. Ett bra kvitto på att man levererar. Överraskad var jag itne för de spelar på hög nivå i sina klubblag. Det var ett landslag som flög fram under VM.

Hur känns det att vara tillbaka i landslaget?

– Det är alltid en otroligt stor ära att representera Sverige. Jag känner stor stolthet över att få chansen att vara med igen.

Vad hoppas du kunna bidra med?

– Jag hoppas kunna bidra med mycket rutin och de egenskaper jag är bra på. Bidra med mitt spel och bygga vidare på det som har startats här.

I december vann Niclas Ekberg Champions League med sitt Kiel och i skrivande stund ligger de trea i tyska Bundesliga. Med 98 mål ligger Ekberg på elfteplats i ligans skytteliga.

– Kroppen har fick sin extra vila under januari. Jag känner mig starkare än någonsin. Det kändes som rätt läge att tacka ja, fortsätter Ekberg.

Förbundskapten Glenn Solberg är nöjd över att ha Ekberg tillbaka i landslaget.

Vi är glada att ha Ekberg tillbaka. Han är en världsklasspelare med stor rutin. Han kommer att bli en viktig spelare den här veckan.

Landslagsveckan inleds med tisdagens EM-kvalmöte med Montenegro i Lund. Sedan väntar resa till Berlin för helgens OS-kval mot Tyskland, Algeriet och Slovenien. Totalt ska Ekberg och kompani spela fyra matcher den här veckan.

– Fokus är på vårt. Vi har goda förutsättningar att göra bra i från oss. Det är en tuff OS-kvalgrupp. Tyskland och Slovenien är svåra nationer och Algeriet vet man aldrig var man har. Men vi ska tuta och köra som de gjorde i VM.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån