Herr / 16 januari 2019

Palicka matchhjälte mot Qatar

Sverige fortsätter att imponera i VM. I nagelbitaren mot Qatar vann Sverige efter hårt arbete och stort tålamod. En storspelande Andreas Palicka tog matchens sista skott och bärgade segern åt Sverige. Slutresultatet skrevs 23–22 till Sverige.
– Vi hade inte alls kontroll över matchen idag, menade Palicka efter slutsignal.

• • •

Andreas Palicka tog med sig söndagens storspel mot Argentina och inledde matchen lysande i det svenska målet. Dessvärre briljerade även Danijel Saric i Qatars mål, och lagen följdes åt i matchstarten. Efter 13 minuter var ställningen 4–4.
Det var ett fysiskt Qatar som ställde svåra frågor till det svenska försvaret. Qatar drog ner rejält på tempot och fick matchen precis dit de ville. Anfallsmässigt hade Blågult ofta problem att rulla upp motståndarförsvaret och skapa fina avslutslägen.
– De har farliga skyttar på niometer och vi går ner i deras långsamma spel. När de väl hugger till på en sekund hinner vi inte dit, menade Max Darj i halvtid.
– Framåt går vi inte riktigt på mål hela tiden, fortsatte han.
Den första halvleken slutade i moll för svensk del. I de avslutande sekunderna gick Qatars Youssef Ali upp för skott. Då satte Linus Arnesson upp händerna i ansiktet på Ali och fick syna det röda kortet. Till råga på allt sköt Ali mitt i prick och gav Qatar en halvtidsledning med uddamålet.
– De har lyckats spela ett tålmodigt och långsamt anfallsspel. Vi har pratat om vissa försvarssituationer i paus samt att vi har skapat en del lägen som vi bör göra mål på, sade förbundskapten Kristján Andrésson inför den andra halvleken.
Sverige startade den andra halvleken väl och kvitterade snabbt till 14–14 genom Mattias Zachrisson. Förutom Zachrisson var det Lukas Nilsson som drog det stora anfallslasset i Blågult. Till skillnad från de tidigare gruppspelsmatcherna hade inte Sverige någon vidare fördelning i målprotokollet. Zachrisson och Nilsson stod för hela 14 av Sveriges 23 mål.
Trots svensk fyramålsledning med fyra minuter kvar var matchen långt ifrån avgjord. Qatar la in ytterligare en växel och minskade snabbt gapet till Sverige. Reduceringen till 22–23 kom med dryga minuten kvar, och plötsligt var Sverige i rejäl brygga.
– Det kändes som att vi hade matchen vid 23–19. Det var lite smånervöst då, i den fasen hade vi missat ett friläge och gjort två tekniska fel. Men jag tycker vi vinner välförtjänt, menade sjumålsskytten Zachrisson efter matchen.
Blågult lyckades inte heller i sitt sista anfall. Saric plockade fram ännu en räddning från rockärmen och gav Qatar det sista ordet. Då klev Palicka fram och avgjorde matchen till Sveriges fördel. Hans räddning i slutsekunderna utlöste ett efterlängtat segerjubel på läktarplats.
– Vi hade behövt ett mål till för att få lugn och ro. Det blev istället fjärilar i magen och två tekniska fel, kommenterade Andrésson.
– Jag är nöjd över vår vinst, men det var kanske inte världens bästa handbollsmatch, berättade en lättad Kim Ekdahl Du Rietz.
Dagens seger var Sveriges fjärde i rad. Nu stundar en sista gruppspelsmatch mot Ungern innan mellanrundan sätts igång i helgen. Avkast imorgon är 20.30. För svensk gruppseger krävs antingen seger eller oavgjort.
QATAR–SVERIGE 22–23 (11–10)
Qatar: Youssef Ali 8, Frankis Marzo 3, Rafael Capote 3, Wajdi Sinen 3, Ahmad Madadi 3, Anis Zouaoui 2.
Sverige: Mattias Zachrisson 7, Lukas Nilsson 7, Albin Lagergren 3, Andreas Nilsson 3, Niclas Ekberg 2, Jim Gottfridsson.
Utvisningar, Qatar: 4 x 2 min. Sverige: 3 x 2 min + ett rött kort.
Domare: Robert Schulze & Tobias Tönnies, Tyskland.
Sverige–Ungern (20.30)
Tabell: 1) Sverige, 8 poäng, +37  //  2) Ungern, 6 p, +16  //  3) Egypten, 3 p, –6  // 4) Argentina, 3 p, –10  //  5) Qatar, 2 p, –3  //  6) Angola, 2 p, –34
Alla grupper och resultat
De tre bästa lagen från gruppen går vidare till huvudrundan i Herning. De två bästa lagen i huvudrundan spelar semifinal i Hamburg. Final och bronsmatch spelas i Herning.
Text: Olof Ericson