fbpx

Nyheter

Herr / 23 oktober 2018

Philip Henningsson: "Extremt viktig samling"

Han gjorde mästerskapsdebut när Sverige tog EM-silver och har fått en stor roll i försvarsspelet. Philip Henningsson ser fram emot att möta den regerande europamästarna igen.

• • •

Efter flera månaders uppehåll samlas herrlandslaget igen för att kicka igång landslagssäsongen. I Malmö Arena ställs Sverige under onsdagen mot Spanien i den nystiftade turneringen EHF Euro Cup.
– Det ska bli roligt att köra igång. Det är alltid kul att vara med landslaget och något man ser fram emot när man blir uttagen. Eftersom vi inte har några kvalmatcher till EM 2020 känns detta som ett bra sätt att få en form av tävlingsmatcher, säger Philip Henningsson.
IFK Kristianstads vänsternia kom med i landslaget förra året och växte snabbt ut till en viktig spelare. När Sverige tog EM-silver i Kroatien tidigare i år fick 23-åringen en roll som försvarsspecialist.
– Det har gått ganska snabbt. Det var inte länge sedan jag först började spela i högsta ligan. Från det gick det snabbt till att jag kom med i landslaget, men det är en nivå som jag känner att jag klarat av bra. Egentligen finns det inte något man hade önskar sig mer av under det senaste året.
Sverige förlorade EM-finalen mot Spanien i vintras med 23–29. Nu möts EM:s två bästa lag igen i Malmö Arena.
– Spanien har alltid bra spelare på alla positioner, så det kommer säkert att bli en tuff match. Men det är alltid roligt att möta de bästa lagen.
Matchen mot Spanien (och senare mot Österrike på bortaplan) blir landslagets sista samling inför uppladdningen till VM i januari.
– Det är inte många landslagssamlingar på en säsong och då måste vi tar vara på dem. Spelare kommer från olika klubbar och vi måste lyckas spela ihop oss även om det inte finns så mycket tid. I och med att detta är sista gången vi träffas innan VM blir den här samlingen extremt viktig.
Vad vill ni uträtta under de här dagarna för att hitta en bra känsla inför kommande landskamper?
– Det är klart att man vill ha med sig bra resultat, det vill man alltid som tävlingsmänniska. Men det viktigaste är att vi hittar rätt i spelet och samspelet.
Text: Marcus Heed
Foto: Bildbyrån