Nyheter

Herr / 2 november 2016

”Ser fram emot att ha dem på min sida”

24 år gammal tvingades han avsluta den aktiva karriären, men handbollen vägrade han släppa taget om. I stället blev han elitseriens yngste tränare och nu, som 35-åring, har han ersatt Ola Lindgren och Staffan Olsson som förbundskapten.

• • •

Året är 2000. Redbergslids IK tar sitt 18:e SM-guld på seniorsidan efter att besegrat HK Drott i finalen. • blir elitseriens skyttekung för första, men långt ifrån sista gången. På juniorsidan är det andra klubbar som dominerar, HK Eskil med Kristján Andrésson och Växjö HF med Jonas Källman.
16 år senare är fortfarande Andrésson, Boquist och Källman aktuella. Den här gången som förbundskapten, assisterande förbundskapten respektive lagkapten.
– Jag ser verkligen fram emot att ha dem på min sida. Lika överlägsen som Boquist var i elitserien, lika outstanding var Jonas Källman i sitt Växjö, säger Andrésson när han tänker tillbaka på finalen.
– Det var en hård batalj i JSM-finalen i Lund och det gick till förlängning där Jonas blev tungan på vågen. Vi försökte punkta bort honom hela matchen, men han gjorde ändå tolv mål. Han var helt enkel en klass bättre än alla andra.
Kristján Andréssons handbollsframtid såg ljus ut. För sina prestationer i juniorlaget belönades han med ett kontrakt med Eskilstuna Guif och fyra år senare spelade han OS för Island. Men kroppen var inte lika entusiastisk. Hösten 2005 var det färdigspelat.
– IFK Ystad i Österporthallen blev min sista match som aktiv. Det var ingenting speciellt som hände i just den matchen, men mitt knä klarade inte belastningen och blev uppsvullet efteråt. Jag hade flera år med skadebekymmer och fick inte den kontinuitet jag behövde och därmed kunde jag inte få ut max av min kapacitet. På ett sätt var det en stor lättnad att fatta det beslutet.
Under resten av säsongen var han fortfarande med runt laget och till kommande säsong blev han assisterande tränare till Kent Andersson, han som sex år tidigare plockade över Andrésson till Eskilstuna Guif och nu var tillbaka som A-lagstränare.
– Jag hade testat att hålla i träningar tidigare och ville inte släppa handbollen helt, så för mig var det ett sätt att få fortsätta att vara med. Dessutom har jag alltid gillat ledarskap, så det föll sig naturligt att hjälpa till.
Sommaren 2007 klev Kent Andersson åt sidan, men initialerna på ledarjackan förblev desamma. 26-årige Kristján Andrésson blev utsedd som ny huvudtränare för Eskilstuna Guif, ett uppdrag han hade i hela nio säsonger, den största delen tillsammans med Janne Ekman vid sin sida.
– När jag tog över var jag så naiv att jag trodde att vi kunde utmana de bättre lagen. Jag såg möjligheterna även om vi inte var lika etablerade som andra lag och spelare. Det var en härlig resa vi gjorde, från att inte många trodde att vi inte skulle ta oss till slutspel till att vi gjorde det, till att vi sedan slutade topp fyra, sedan var med och utmanade om seriesegern och så till slut vann serien 2011. Vi hade många unga spelare som trodde på mig och på varandra och som tillsammans utvecklades som spelare och lag.
I våras meddelade Andrésson, som i samma veva blev pappa för andra gången, att det stundande slutspelet skulle bli det sista för honom som huvudansvarig för klubben.
– Efter 16 år med handboll på elitnivå ville jag testa det vanliga livet och se om jag skulle sakna den. Nu blev det inte så länge jag fick testa på, utan den här möjligheten dök upp i stället. Jag är oerhört stolt och glad över det här uppdraget.
Det han syftar på är alltså den rollen som förbundskapten. I våras fick han en intresseförfrågan, i slutet av augusti blev det mer konkret. Sedan gick det snabbt och i början av september presenterades han som Ola Lindgrens och Staffan Olssons ersättare.
Återigen får han möjlighet att bygga en ny grupp av unga, talangfulla spelare. 70-talisten Mattias Andersson och tidiga 80-talisterna Kim Andersson, Tobias Karlsson och Fredrik Petersen, som tillsammans har spelat över 700 landskamper, är borta. En uppsjö av 90-talister är redo att ta över.
– Jag hade koll på några av besluten innan jag skrev på. Naturligtvis kommer det att ta tid att fylla vissa hål, men jag ser bara möjligheter. Möjligheter att utnyttja spelare i andra roller, möjligheter för spelarna att växa. Förväntansbilden är en grupp som tycker om att prestera tillsammans och att de som kommer och tittar på oss får se en grupp som trivs. Drömmen är att spelarna tycker att det är så roligt att vara med landslaget så att de längtar efter nästa samling. Att de känner att det är en trivsam och accepterande miljö där de kan utvecklas som både spelare och människor.
KRISTJÁN ANDRÉSSON OM…
…resultatförväntningar:
– Det är jättesvårt att säga var vi står jämfört andra lag. Vi har tre träningsdagar på oss inför matchen mot Montenegro. Oavsett yrke är det tufft att leverera resultat första veckan med en ny chef, men samtidigt är det professionella handbollsspelare vi har. Vi ska göra vad vi kan för att komma förberedda till matchen mot Montenegro.
…samarbetet med Martin Boquist:
– Jag ser verkligen fram emot det. Vi har gått några utbildningar tillsammans och jag tycker att han har väldigt vettiga åsikter och jag gillar honom som ledare.
…han har ett grönt eller rött hjärta:
– Jag har mycket sympatier för både Eskil och Guif. Båda föreningarna har betytt mycket för mig, jag kan inte välja en som jag tycker är bättre än den andra. Jag har trivts oerhört bra i båda föreningarna och är glad över hur de tagit hand om mig i alla år. Båda föreningarna är väldigt viktiga för Eskilstuna.
…hur han började med handboll:
– Mamma och pappa hade spelat i Guif och jag skulle testa på en träning med dem, men när vi kom dit visade det sig att det var inställt för att det var sportlov, så vi sköt på det. Några år senare gick jag i samma mellanstadieklass som Andreas Stockenberg och han tyckte att jag skulle följa med på en träning hos Eskil, som jag sedan spelade för tills jag var 19.
…att experimentera i spelet:
– Jag har väl gjort en hel del bus genom åren, men det har varit i en grupp som haft stort förtroende för mig. För mig är det självklart att ligga i framkant i utvecklingen, att våga vara bäst, hitta möjligheter att utvecklas. Sedan får man hela tiden göra en bedömning utefter hur gruppen fungerar.
Bilden: Förbundskaptenen Kristján Andrésson har i veckan tränat sitt landslag för första gången. På torsdag väntar debutmatchen, i EM-kvalet mot Montenegro. Foto: Bildbyrån
Text: Daniel Vandor