Herr / 12 januari 2023

Skön premiärseger mot Brasilien

VM-premiären i Scandinavium inleddes trevande. Men när svenskarna väl kom igång fanns det inget stopp. 26–18 skrevs de blågula segersiffrorna mot Brasilien.

Stämningen i Scandinavium under torsdagens VM-premiär gick inte att ta miste på. När drygt 11 000 svenskar stämde upp i den svenska nationalsången före avkast fick de svenska spelarna veta vilket publikstöd de kommer att ha under världsmästerskapet. Hallen fullständigt vibrerade av handbollsglädje, inte minst efter ett blågult kontringsmål eller en målvaktsräddning från publikfavoriten Andreas Palicka.

– Vi kände av mycket kärlek från publiken idag, berättade Sveriges assisterande förbundskapten Michael Apelgren.

– Det var stor skillnad idag jämfört med landskampen här i oktober. Man märkte det under nationalsången, sade Hampus Wanne.

Sverige inledde VM-premiären med Andreas Palicka, Hampus Wanne, Max Darj, Niclas Ekberg, Jonathan Carlsbogård, Jim Gottfridsson & Albin Lagergren på plan.

Rent spelmässigt inledde båda lagen försiktigt och trevande. Premiärnerverna var många och efter nio minuter ledde gästande Brasilien med 3–2.

– Det var nervigt. Detta var en stor match för oss så det blev väl att man tog lite enkla avslut – idrottspsykologi på något sätt. Vi hade samma match mot Tjeckien förra året i EM, fortsatte Wanne.

Hemmalaget kom sakta men säkert in i matchen. Inte minst genom Andreas Palicka som kom att spela huvudrollen i Göteborg under torsdagskvällen.

Brasilien var periodvis lyckosamma i sitt skytte från nio meter. Men allt som oftast var Palicka med på noterna. Den före detta RIK-målvakten släppte endast in nio mål i första halvlek. Efter slutsignal noterades han för totalt 17 räddningar.

– Vilken skalle han visade idag. Om det var någon som var orolig för Palicka efter genrepet visade han idag hur bra han är när det bränner till, menade Sveriges assisterande förbundskapten Michael Apelgren efter slutsignal.

– Det var inte första gången man såg Palicka spela så bra, konstaterade Wanne.

Den första halvleken slutade 11–9 till Sverige. Bakåt hade Blågult tillräckligt bra kontroll på de brasilianska spelarna. Men i offensiven saknades träffsäkerheten.

I andra halvlek var Sverige mer beslutsamma och skärpta. Premiärnerverna var som bortblåsta och i den 37:e minuten gjorde Lagergren 13–11 i andra fas.

Jim Gottfridsson gjorde några minuter senare 16–13 – och det svenska rycket låg i luften.

När Felix Claar gjorde 21–14 strax innan 50 minuters-strecket var det mer eller mindre avgjort. 26–18 skrevs slutresultatet efter 60 minuters handboll.

– Det var skönt att vinna såpass tydligt till slut, sade Hampus Wanne.

– När vi väl summerar dagen vann vi VM-premiären med åtta bollar. Det är rätt så förnuftigt, avslutade Apelgren.

Sveriges nästa match i VM spelas lördag den 14 januari. Då ställs man mot Kap Verde klockan 20.30 i Scandinavium. Kap Verde vann sin premiär tidigare under torsdagen mot Uruguay med 33–25.

SVERIGE–BRASILIEN 26–18 (11–9)

Sverige: Jim Gottfridsson 6, Lukas Sandell 3, Oscar Bergendahl 2, Jonathan Carlsbogård 2, Max Darj 2, Albin Lagergren 2, Niclas Ekberg 2, Daniel Pettersson 2, Felix Claar, Andreas Palicka, Lucas Pellas, Eric Johansson, Hampus Wanne.
Brasilien: Gustavo Rodrigues 4, Raul Nantes 3, Rogerio Moraes 2, Joao Silva 2, Fabio Chiuffa 2, Leonardo Abrasoa Silveira 2, Hugo Monta Da Silva, Thiago Ponciano, Guilherme Torriani.
Målutveckling: 5 min: 2–1, 10 min: 2–3 15 min: 4–5, 20 min: 7–6, 25 min: 9–8, 30 min: 11–9, 35 min: 12–10, 40 min: 16–13, 45 min: 17–14, 50 min: 21–15, 55 min: 23–18, 60 min: 26–18.