Nyheter

Herr / 19 februari 2020

Solberg: “Ser positivt på möjligheterna”

Första veckorna som svensk förbundskapten är avklarade – och Glenn Solberg trivs på jobbet.

Om en månad ska han ta ut sin första landslagstrupp som sedan ska spela OS-kval i Berlin i mitten av april.  

– Det finns ett helt gäng fantastiska handbollsspelare som presterar på en hög nivå varje vecka, säger han.

Den 1 september inledde Glenn Solberg sin anställning hos Svenska Handbollförbundet och jobbade deltid de första månaderna, den 1 januari klev han upp på heltid och efter EM på hemmaplan i januari, där Sverige slutade sjua, tog han över officiellt som förbundskapten för det svensk herrlandslaget.

Norrmannen med ett förflutet som spelare i bland annat Barcelona, Flensburg-Handewitt och Nordhorn, ska leda Sverige de kommande åren och de två första uppdragen blir att ta Sverige till OS i Japan och VM i Egypten.

Vad har du gjort den första tiden?

– Min plan under hösten var att besöka alla klubbar i Handbollsligan och de landslagsaktuella spelarna ute i Europa och det var väldigt bra besök. Jag upplevde att jag togs emot bra och att klubbar och spelare är positiva till att vi har bra dialog och kontakt. Och jag upplever att spelarna är väldigt motiverade och sätter värde på att jag kommer och träffar dem, säger Solberg som fyllde 48 år i går.

Undet januari var han på plats i Göteborg, Malmö och Stockholm och följde det svenska landslaget och de blivande OS-kvalmotståndarna på plats.

– Jag var också med på Svenska Handbollförbundets konferens och fick möjlighet att knyta kontakter och träffa många människor som jobbar för svensk handbolls utveckling och spelare som inte var med i EM-truppen.

Efter EM har han fortsatt att åka runt och träffa aktuella spelare. Förra veckan var han i Kiel och Flensburg, den här veckan träffar han spelare från Bergischer och Rhein-Neckar Löwen och kommer inom kort även att besöka Magdeburg.

Den första officiella landslagssamlingen inleds i Berlin den 13 april, en trupp som presenteras vid en presskonferens i Stockholm den 24 mars. Den 17 april, fyra dagar efter samlingen i Berlin, står han vid sidlinjen och leder Sverige mot Tyskland i OS-kvalets första omgång. Då tiden är knapp har han valt att samla ett stort antal spelare i Hamburg den 9 mars.

– Vi har inte möjlighet att samla alla då många har matcher eller inte kommer loss från sina klubblag, men just nu är det 18 spelare och ett antal ledare som kommer att komma. Det blir en bra möjlighet att ha ett första möte tillsammans, sätta upp riktlinjer hur vi ska uppträda på och utanför planen, hur vi ska spela, hur vi ser på allting inför OS-kvalet. Vi kan bocka av flera punkter redan då och fokusera ännu mer på OS-kvalet när vi samlas i april och tiden är så knapp.

Hur vill du att Sverige ska spela i april?

– Det finns inte någon tid eller anledning till att göra stora förändringar, utan det handlar mer att jobba med och fokusera på detaljer som gör att vi hittar det som alltid kännetecknat Sverige. Bra målvakter, kompakt försvarsspel, fart i kontringarna. Vi behöver spela med både stor bredd och fart, ha ett bra och kvalitativt bollsläpp och göra det som ett lag. Jag ser positivt på möjligheterna att lyckas i OS-kvalet, men vi måste prestera på en hög nivå.

SPELARNA SOM SAMLAS I HAMBURG 9 MARS

Mikael Appelgren, mv, Rhein-Neckar Löwen
Andreas Palicka, mv, Rhein-Neckar Löwen
Tobias Thulin, mv, SC Magdeburg
Peter Johannesson, mv, TBV Lemgo
Hampus Wanne, V6, SG Flensburg-Handewitt
Jerry Tollbring, V6, Rhein-Neckar Löwen
Emil Frend Öfors, V6, HSG Wetzlar
Jesper Nielsen, M6, Rhein-Neckar Löwen
Max Darj, M6, Bergischer HC
Lukas Nilsson, V9, THW Kiel
Simon Jeppsson, V9, SG Flensburg-Handewitt
Alfred Jönsson, M9, TSV Hannover-Burgdorf
Jonathan Carlsbogård, M9, TBV Lemgo
Jim Gottfridsson, M9, SG Flensburg-Handewitt
Linus Arnesson, M9, Bergischer HC
Albin Lagergren, H9, SC Magdeburg
Andreas Cederholm, H9, TBV Lemgo
Daniel Pettersson, H6, SC Magdeburg

Text: Daniel Vandor
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån