Herr / 17 mars 2022

Stark avslutning gav tremålsseger

Efter 55 jämna minuter i veckans första landskamp med Polen avgjorde Sverige med ett ordentligt målfyrverkeri. Fem mål inom loppet av drygt tre minuter tog vänskapsmatchen från 21–22 till 23–27. En kort stund senare skrevs slutsiffrorna i Plock till 24–27 till Sverige.

– Vi fick bättre betalt i vårt försvarsspel i slutet, menade assisterande förbundskapten Martin Boquist efter slutsignal.

Herrlandslagets första match efter EM-guldet i Budapest var en underhållande historia. I det första av veckans två möten med Polen gick Sverige segrandes med 27–24. Detta efter en match präglad av pålästa försvar och inspirerade målvakter.

I Polens kasse briljerade Adam Morawski. Burväktaren höll hög klass i första halvlek och bidrog starkt till att hemmalaget tog kommandot från start och gick ut i paus med uddamålsledning 12–11.

– Min känsla är att vi kom till bra lägen men stötte på en duktig målvakt. Då är det inte så enkelt att bara skärpa till avsluten, analyserade Martin Boquist som fortsatte:

– Polen var jätteduktiga i första halvlek. De hade endast två tekniska fel, vilket gjorde det svårt för oss att komma in på livet på dem. Vi kom ifrån första halvlek rätt förskonade. Det kunde varit två eller tre måls skillnad i paus till Polens fördel.

Som tur var hade även Sveriges Peter Johannesson en bra dag på jobbet. Men när Johannesson i andra halvlek byttes ut mot landslagsdebuterande Fabian Norsten höll det blågula målvaktsspelet också en god nivå.

– Det var kul att se Fabian göra bra i från sig i sin A-landslagsdebut. Det fanns många ljusglimtar i matchen. Vårt 5-1 försvar testade vi 20 minuter och det gick helt okej, menade Boquist.

I andra halvlek fick de regerande europamästarna Sverige en knackig start. I underläge 14–17 tog man sin andra time-out.

Men med hjälp av ett allt bättre försvar- och kontringsspel skulle man gå ikapp och förbi Polen. Niclas Ekberg kvitterade till 20–20 i den 51:a minuten och kort därefter gav han även Sverige ledningen med 21–20. Med kvicka spelvändningar hade Sverige hittat rätt matchbild.

– Vi fick bättre betalt i vårt försvarsspel i andra halvlek. I första halvlek missade vi fasligt mycket och fick in en handbroms i laget. Sen i andra fick vi våra kontringsmål och då rann det iväg, summerade Boquist.

Sverige visade sedan mästerklass i matchens sista fem minuter. Fabian Norsten var rena rama väggen i mål och bäddade för blågul utökning i målprotokollet. I anfallsspelet lös det om Hampus Wanne och Niclas Ekberg som avgjorde matchen med sin effektivitet.

Flera gånger överlistade man det polska försvaret med kantinspring på linjen och instick från Jim Gottfridsson. Mot slutminuterna släppte det svenska laget loss och gjorde fem mål inom loppet av tre och en halv minut. Ett matchavgörande ryck från 21–22 till 23–27.

– Det brukar se ut såhär mot den här typen av lag. De spelar bra i långa stunder men till slut orkar de inte med, fortsatte Boquist.

Efter slutsignal utsågs niomålsskytten Hampus Wanne till bästa spelare i Sverige.

Veckans andra landskamp lagen emellan spelas på söndag klockan 15.00. Även den spelas i Plock.

POLEN–SVERIGE 24–27 (12–11)
Polen: Arkadiusz Moryto 8, Szymon Dzialakiewicz 4, Szymon Sicko 4, Patryk Walczak 2, Przemyslaw Krajewski 2, Dawid Fedendzak, Michal Olejniczak, Jan Czuwara, Kamil Syprzak.
Sverige: Hampus Wanne 9, Niclas Ekberg 6, Jim Gottfridsson 3, Karl Wallinius 3, Daniel Pettersson, Felix Möller, Felix Claar, Lukas Sandell, Albin Lagergren, Jonathan Carlsbogård.
Målutveckling: 5 min: 0–1, 10 min: 3–2, 15 min: 4–3, 20 min: 7–5, 25 min: 10–7, 30 min: 12–11, 35 min: 12–13, 40 min: 17–14, 45 min: 18–17, 50 min: 20–19, 55 min: 21–22, 60 min: 24–27.