Herr / 5 april 2018

Storseger inför storpublik

Det blev en härlig handbollsfest inför fullsatta läktare i Eskilstuna när Sverige slog Kroatien med 32–25 (17–13). De blågula visade upp en fin offensiv och framförallt en bredd som imponerade.

Sverige startade matchen mot Kroatien med en härlig blågul vägg i ryggen då Stiga Sports Arena var fullsatt till sista stolen.
Målmässigt var det inledningsvis jämnt, där den svenska offensiven leddes av Jim Gottfridsson som visade att EM-formen var intakt. När Sverige ryckte fram till 6–3 hade han legat bakom fyra av målen och Kroatien tog i det läget time out.
Men det hindrade inte Sverige från att rycka ytterligare. Lugis Hampus Jildenbäck visade i sin riktiga landslagsdebut klassen per omgående med sina flygande fötter och bombsäkra avslut. Hemmafavoriten Mattias Zachrisson ville inte vara sämre han, och började göra mål från alla möjliga håll, på alla möjliga sätt. Han gjorde också 12–5, den största svenska ledningen under halvleken.
Kroatien hade ett giftigt vapen å sin sida i form av samarbetet mellan spelgeniet Luka Cindric och linjebjässen Kresimir Kozina. Den duon låg bakom det mesta som gästerna åstadkom framåt, men en duktig Andreas Palicka klev fram med ett par fina räddningar. Mot slutet av halvleken visade även Max Darj fina offensiva takter med några riktiga viljemål innan paussignalen ljöd.
– Vi gör en bra första halvlek för att vara en träningsmatch tycker jag. 17 mål framåt är bra, sa Mattias Zachrisson i TV10-sändningen om den första halvleken där han hälsades varmt välkommen hem av publiken:
– Det är såklart fantastiskt. Det här är första gången jag är hemma sedan min utlandsflytt och man märker att man är uppskattad, det betyder mycket.
Sverige hade inga som helst planer på att släppa taget om Kroatien i den andra halvlek. Det visade inte minst Mikael Aggefors som fick spela i andra halvlek istället för Andreas Palicka.
“Agge” stoppade sex raka skott i början av halvleken innan Kroatien kunde spräcka hans nolla, och storspelet fortsatte sedan halvleken ut. Samtidigt fick han se återvändande Andreas Nilsson agera bowlingklot mot käglorna i det kroatiska försvaret. Nilsson och Aggefors tillsammans ledde Sverige mot en allt större ledning som Kroatien inte hade något motmedel för.
– Det var skönt att komma tillbaka till landslaget, det har hela tiden varit mitt mål. Vi gör en bra match tycker jag och alla är hungriga, det ska man vara när man representerar Sverige, kommenterade Andreas Nilsson i tv-intervjun efter matchen
Som mest ledde Sverige i den andra halvleken med tio mål när Philip Henningsson vräkte in 31–21 med sex och en halv minut kvar att spela. I det läget valde Kroatiens demontränare Lino Cervar att ta en time out och resultatet blev ett något snyggare slutresultat för gästerna. Ändå en stort styrkebesked från Sverige som inte minst visade vilken fin bredd det finns i laget.
– Svensk handboll har många duktiga spelare och flera som inte är med idag men som konkurrerar i truppen. Idag hade vi några som inte var med i EM som verkligen stärkte sina aktier och skapar ett lyxproblem för mig, menade förbundskapten Kristján Andrésson som var nöjd med det mesta under matchen:
– Jag är naturligtvis jätteglad över den här insatsen. Vi är på plats försvarsmässigt, har hungern att springa i kontringarna och anfallsmässigt bjuder vi på många delikatesser.
Den svenska handbollsfesten rullar vidare i Norrköping på lördag med ytterligare en match mot Kroatien. Avkast är 16.00 och biljett köper du här.
SVERIGE–KROATIEN 32–25 (17–13)