Nyheter

Herr / 16 juni 2019

Sverige avslutade EHF Euro Cup med seger

Sverige besegrade Österrike inför över 5 000 åskådare på Hovet i Stockholm och slutar därmed trea i EHF Euro Cup. Slutsiffrorna skrevs till 33–32 efter svensk 18–15-ledning i halvtid.
– Alltid skönt att avsluta med en vinst, säger Markus Olsson.

• • •

Redan innan dagens avslutande match stod det klart att europamästaren Spanien vunnit EHF Euro Cup före vicevärldsmästaren Norge. Sverige och Österrike gjorde upp om tredjeplatsen och det blev, liksom i möten lagen emellan i höstas, svensk seger.
Mikael Aggefors startade i den svenska kassen och offensivt var det Hampus Wanne, Fredric Pettersson, Daniel Pettersson på sex meter samt Markus Olsson, Jim Gottfridsson och Kim Andersson oxå nio meter. Andersson bytte i försvar mot Philip Henningsson för att spara den hand som fick sys med handfulla antalet stygn under matchen mot Spanien i onsdags.
Österrike var i ledningen ett par gånger i matchens inledning men efter att Sverige gått från 4–6-underläge till 8–7-ledning kom aldrig gästerna tillbaka i ledningen.
Hampus Wanne hade rejält med fart i benen och kontrade in fyra mål i den första halvleken, lika många mål som lagkaptenen Jim Gottfridsson bidrog med. Fredric Pettersson var också effektiv från linjen och satte kvartsdussinet med bollar bakom Thomas Bauer i det österrikiska målet.
Den svenska ledningen i halvtid var tre bollar och det var också det, plus/minus ett mål som skilde lagen under de första 22 minuterna av den andra halvleken, sedan blev Felix Claar Sveriges tionde målskytt när han ökade på ledningen till fem bollar (31–26). Österrike gjorde sedan tre raka reduceringsmål innan Alfred Ehn smällde in sina två första mål i den svenska landslagströjan. Matchen slutade till sist 33–32, utan att Österrike fick en chans att kvittera.
– Jag tycker att vi spelar bra framåt. Det flyter på trots att vi inte är så samspelta. Bakåt syns det tydligare att vi är många nya. Men det viktigaste är att vi vinner och det är en go känsla att gå på semester med vinst i sista matchen, säger Markus Olsson.
Förbundskapten Kristján Andrésson är inne på samma linje – bra anfallsspel, men problem bakåt.
– Vi har många duktiga spelare och anfallsmässigt skapade vi många lösningar. Med ännu bättre skärpa hade vi kunnat göra 40 mål. Sen var det tungt försvarsmässigt, vi fick inte ihop helheten och det var för många lägen vi var bortspelade på, säger han.
Två matcher återstår för herrlandslagets del, borta Japan på torsdag och söndag. Sju av spelarna från dagens trupp åker med och kompletteras av sju nya spelare.
SVERIGE–ÖSTERRIKE 33–32 (18–15)
Sverige: Jim Gottfridsson 6, Hampus Wanne 6, Fredric Pettersson 4, Simon Jeppsson 3, Daniel Pettersson 3, Markus Olsson 3, Mattias Zachrisson 2, Kim Andersson 2, Alfred Ehn 2, Felix Claar, Anton Lindskog.
Österrike: Nikola Bilyk 10, Robert Weber 4, Sebastian Frommel 4, Fabian Posch 3, Jakob Jochmann 3, Boris Zivkovic 3, Tobias Wagner 2, Lukas Herburger 2, Janko Bozovic.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 min. Österrike: 3 x 2 min.
Domare: Stefan Ivanovic & Marko Vujisic, Montenegro
Publik: 5 321 (Hovet, Stockholm)

EHF EURO CUP
Sverige, Norge och Österrike arrangerar tillsammans EM i januari 2020 och är därmed direktkvalificerade för mästerskapet, liksom regerande europamästaren Spanien. Dessa fyra länder har därför under ordinarie EM-kvalveckor spelat EHF Euro Cup.
24 oktober: Norge–Österrike 43–31, Sverige–Spanien 28–29
28 oktober: Österrike–Sverige 31–34, Spanien–Norge 30–27
11 april: Norge–Sverige 35–26Österrike–Spanien 29–28
13 april: Sverige–Norge 27–33
14 april: Spanien–Österrike 35–31
12 juni: Spanien–Sverige 33–25
13 juni: Österrike–Norge 28–34
15 juni: Norge–Spanien 30–31
16 juni: Sverige–Österrike 33–32
Tabell: 1) Spanien, 10 p, +16 // 2) Norge, 8 p, +29 // 3) Sverige, 4 p, –20 // 4) Österrike, 2 p, –25
Tabell, resultat och matchfakta

Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån