Nyheter

Herr / 18 december 2018

Sverige avslutar EHF Euro Cup på Hovet

De svenska landslagsherrarna kommer att avsluta säsongen på Hovet i Stockholm. Den 16 juni tas Österrike emot i den sista matchen i EHF Euro Cup, ett arrangemang i samarbete med den stora ungdomsturneringen Eken Cup och Stockholms Handbollförbund.

• • •

Sverige, Norge och Österrike arrangerar tillsammans herrarnas EM i januari 2020 och är därmed direktkvalificerade för mästerskapet, liksom regerande europamästaren Spanien. Dessa fyra länder spelar under de ordinarie EM-kvalveckorna EHF Euro Cup medan övriga 20 EM-länder utses.
Sverige inledde EHF Euro Cup med uddamålsförlust mot Spanien i Malmö, besegrade sedan Österrike på bortaplan i oktober och fortsätter i april med dubbelmöte med Norge, i Arendal respektive Partille.
När EHF Euro Cup avslutas i juni åker först Sverige till Spanien för att sedan ta emot Österrike. Nu är det klart att hemmamatchen kommer att spelas på Hovet i Stockholm och att den stora ungdomsturneringen Eken Cup och Stockholms Handbollförbund är samarbetspartners.
– Jag spelade själv Eken Cup när jag var yngre och har många bra minnen därifrån. Det är roligt att många av ungdomarna som kommer att spela turneringen i sommar får möjlighet att se oss möta Österrike på Hovet, jag ser fram emot det stödet, säger landslagets högersexa Mattias Zachrisson, som drömmer att få komma tillbaka till Stockholm i januari 2020 när EM-medaljerna ska delas ut ett handbollskast bort.
– Jag tror inte det finns någon i truppen som inte drömmer om att ta sig till Tele2 Arena där EM-finalen kommer att avgöras. Det var häftigt att få spela EM-final i vintras, men det skulle vara ännu häftigare att få göra det på hemmaplan 2020.
Jakob Jansson, ordförande Stockholms Handbollförbund:
– Fantastiskt att vi får Handbollslandslaget och EHF Euro Cup till Hovet och Stockholm. Att få väcka drömmar hos Stockholmshandbollen och samtidigt samla hela vår lokala handbollsfamilj för en publikfest utan dess like är häftigt.
Om drygt två veckor (2 januari) samlas Zachrisson och övriga i herrlandslaget i Halmstad för att förbereda sig inför VM i Danmark och Tyskland. Sverige möter Egypten i premiären i Royal Arena i Köpenhamn den 11 januari.
Biljetterna till matchen mot Österrike på Hovet den 16 juni släpps den 11 januari.
SVERIGES MATCHER I EHF EURO CUP
24/10: Sverige–Spanien 28–29
28/10: Österrike–Sverige 31–34
11/4: Norge–Sverige (Arendal)
13/4: Sverige–Norge (Partille Arena, 15.30)
12–13/6: Spanien–Sverige
16/6: Sverige–Österrike (Hovet, Stockholm, 17.00)
Tabell: 1) Spanien, 4 poäng, +4 // 2) Norge, 2 p, +9 // 3) Sverige, 2 p, +2 // 4) Österrike, 0 p, –15
Komplett spelschema och matchfakta

Text: Daniel Vandor
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån