Nyheter

Herr / 23 juni 2017

Sverige i hemmanationens EM-grupp

I dag lottades gruppspelet till EM i Kroatien i januari. Sverige kommer att spela i Split och möter hemmanationen Kroatien, Serbien och Island.
– Det blir häftiga matcher att uppleva, säger förbundskaptenen Kristján Andrésson.

• • •

Sverige vann sin kvalgrupp och seedades i den andra gruppen inför lottningen i Zagreb på midsommarafton. Målet är också att ta sig till just Zagreb senare i turneringen, som för Sveriges del inleds i Split.
I Spaladium, en arena med en publikkapacitet på över 12 000, ställs Sverige mot både Kroatien och Serbien. Det fjärde laget i gruppen är Island.
Förbundskaptenen Kristján Andrésson säger så här om lottningen:
– Matchen mot Kroatien kommer att bli väldigt speciell med det tryck och inramning som hemmafansen kommer att skapa. Det är ett oerhört bra lag som nästan alltid går långt i turneringarna. Serbien har många skickliga spelare och är liksom andra Balkanlag svåra att möta, särskilt där nere. Jag räknar med att de också kommer att ha många fans på plats. Island blir en speciell match för mig på förhand, men när vi väl är där är det en match som ska vinnas.
Sedan tidigare står är det klart att Sverige och Island möts i två landskamper på Island i slutet av oktober.
– Vi åker inte dit och förbereder oss en vecka för att vi ska vinna en match mot dem i EM, utan för att vi ska bli ett starkare landslag och kunna fila på detaljer som gör att vi förhoppningsvis är med i toppen i EM. Det är bra lag i vår grupp, men målet är att prestera bra och ta oss vidare med bra förutsättningar, säger Andrésson.
Sverige inleder mot Island 12 januari, fortsätter mot Serbien den 14 januari och möter Kroatien den 16 januari. De tre bästa lagen i gruppen går vidare till huvudrundan där den svenska gruppen korsas med grupp B.
EM I KROATIEN
Datum: 12–28 januari 2018
Grupp A, Split: Kroatien, Sverige, Serbien, Island
Grupp B, Porec: Frankrike, Vitryssland, Norge, Österrike
Grupp C, Zagreb: Tyskland, Makedonien, Montenegro, Slovenien
Grupp D, Varazdin: Spanien, Danmark, Tjeckien, Ungern
Huvudrunda: Zagreb och Varazdin
Semifinaler, bronsmatch, match om femte plats och final: Zagreb
Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån