fbpx

Nyheter

Herr / 13 juni 2018

Sverige kvitterade ut VM-biljetten

Efter förlusten på bortaplan, var Sverige ett par klasser bättre än Nederländerna hemma i Kristianstad Arena. 26–20 slutade matchen som innebar säkrad svensk VM-biljett.

• • •

Det var mycket som kunde, och skulle, bli bättre för Sverige efter bortamötet mot Nederländerna. Förbundskapten Kristján Andrésson efterlyste framförallt fart, tempo och ett bättre försvarsspel och precis det levererade Sverige direkt från avkast.
Försvarslinjen var helgjuten och bakom den bommade Mikael Appelgren mer eller mindre igen totalt första kvarten. Där drog Sverige ifrån till en 9–2-ledning som mest inför kokande läktare i Kristianstad Arena.
Visst, svenskarna hade en lite sämre period i mitten av halvleken när Nederländerna gick ut i ett högt 5-1-försvar, men tack vare försvarsspelet kunde ledningen öka ytterligare. Mattias Zachrisson kunde på egen hand, med fyra raka mål varav två i öppet mål, fixa 14–5. Ledningen sjönk med två bollar innan paus men budskapet från Sverige var tydligt – vi ska till VM.
Inledningen på andra halvlek blev dock inte lika intensiv från svenskt håll som i den första. Nederländerna tänkte inte ge sig utan att slåss om saken, det visade inte minst Gerrie Eijlers i gästernas mål. Hans storspel bakom Nederländernas 5-1-försvar satte lite griller i huvudet på de svenska spelarna.
Men även om gästerna höjde sig och svenskarna sänkte sig något i andra halvlek, var segern och VM-biljetten aldrig hotad. Istället fick den högljudda, gungande publiken i arenan glädjas lite extra de sista tio minuterna då Kristianstad-gunstlingarna Albin Lagergren, Markus Olsson och Jerry Tollbring var de svenska målskyttarna.
Över två matcher var det ingen tvekan om att det var Sverige som skulle till VM i Danmark och Tyskland 2019.
– Som det känns nu är det en blandning av lättnad och glädje. Många trodde vi skulle köra över Nederländerna i två matcher men dom är bättre än vad flera tror och har tagit kliv i sin utveckling varje säsong. Dom får in en fullträff där nere, vi får det inte att stämma men här hemma tycker jag vi visar från minut ett att vi var där och ville ha den där VM-biljetten, säger Mattias Zachrisson efter slutsignalen.
– Vi har sju bollar upp redan i paus och där är det avgjort kan man säga. Vi gör ingen jättebra andra halvlek men det är ändå väldigt kontrollerat och dom är aldrig närmare än fem bollar. Det viktiga var att bli klara för VM, fortsätter han.
Hur märks den långa säsongen av i dessa två matcher?
– Jo men det här är ju den svåraste veckan på hela säsongen, att komma till ett avgörande kval efter en lång säsong. Det är tufft men samtidigt är det vårt jobb och vi är proffs, så det ska vi lösa på ett bra sätt. Jag tycker vi gjorde det också.
Hur mycket lyfter publiken er idag?
– Det är klart dom betyder massor! Själv vill jag alltid spela i fullsatta hallar och i det läget blir publiken en extra spelare när det väl gäller. Idag var det bra tryck här inne.
Skönt med semester nu antar jag?
– Haha det ska bli fruktansvärt skönt efter en lång säsong. Man får njuta av de dagar man har ledigt innan det är dags för försäsong igen.
Sverige-Nederländerna 26–20 (14–7)
Mål, Sverige: Jerry Tollbring 7, Mattias Zachrisson 7, Lukas Nilsson 4, Fredric Pettersson 2, Albin Lagergren 2, Jim Gottfridsson 2, Markus Olsson 1, Max Darj 1.
Nederländerna: Kay Smits 8, Jeffrey Boomhouwer 5, Lucas Steins 2, Bobby Schagen 2, Iso Sluijters 1, Jasper Adams 1, Ephrahim Jerry 1.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 min. Nederländerna: 5 x 2 min.
Domare: Arthur Brunner, Morad Salah, Schweiz.
Publik: 4 360.
Arena: Kristianstad Arena
VM FÖR HERRAR 2019
Datum: 9–27 januari
Deltagande lag: 24.
Spelorter: Köpenhamn, Herning, Berlin, Köln, Hamburg och München.
Text: Marcus Löfström
Foto: Bildbyrån