Nyheter

Herr / 7 september 2018

Sverige mot Ryssland i Jönköping och Halmstad

Två klassikermöten väntar när de svenska handbollsherrarna förbereder sig för VM i januari. Ryssland står för motståndet i Kinnarps Arena den 5 januari och i Halmstad Arena den 6 januari.

• • •

Sveriges herrar nådde i vintras EM-final för första gången sedan 2002 och spelar i januari VM som avgörs i Danmark och Tyskland 10–27 januari. För fjärde året i rad kommer Sverige att ladda för ett mästerskap genom att spela match i Kinnarps Arena under Hallbybollen. Efter Tjeckien, Norge och Ljubomir Vranjes Ungern de senaste åren ställs Sverige den 5 januari mot Ryssland i Jönköpings hockeytempel.
– Vi är bortskämda som får komma till Kinnarps Arena och spela inför en fullsatt arena med handbollsspelande ungdomar från hela landet. Inramningen där har verkligen varit fantastiskt och verkligen hjälpt oss i våra förberedelser inför mästerskapen, det har känts som att det varit riktiga tävlingsmatcher vi spelat, säger Jim Gottfridsson, som inledde det här året genom att bli sjumålsskytt och utsedd till matchens bästa spelare i just Jönköping av avslutade januari med att ta emot den tunga utmärkelsen som EM:s mest värdefulle spelare.
Reidar Hallberg från Hallbybollen är glad att de drygt 4 000 handbollsspelarna som kommer till cupen får se landslaget på nära håll.
– Vi är oerhört glada att återigen få erbjuda våra cupdeltagare chansen att få se sina stora idoler live i Kinnarps Arena där de förbereder sig inför VM.
Tillsammans har vi skapat härliga handbollsfester i Jönköping och vi siktar förstås på att det blir fullsatt även den här gången, säger Hallberg.
Dagen efter, den 6 januari, möts Sverige och Ryssland igen, den gången i Halmstad Arena.
– Ett VM-genrep mot en klassisk handbollsnation i en stad med starka handbollstraditioner och där två av mina föregångare på förbundskaptensposten, Bengt Johansson och Ola Lindgren, fostrats. Jag ser fram emot att komma till Halmstad med landslaget och slipa på de sista detaljerna inför det då stundande VM-slutspelet. Ryssland kommer att vara en riktigt bra värdemätare för oss, säger förbundskaptenen Kristján Andrésson som nu ska leda Sverige i ett mästerskap för tredje gången.
– Senast Sverige spelade en landskamp i Halmstad stod också Ryssland för motståndet och vi ser verkligen fram emot att bjuda publiken på det här VM-genrepet. Det finns ett oerhört stort handbollsintresse i staden och Hallands handbollsförbund i samverkan med föreningarna i Halland hoppas kunna fylla Halmstad Arena och skapa en riktig handbollsfest, säger Mats Nilsson från Hallands Handbollförbund.
Den svenska VM-truppen samlas den 2 januari och kommer att bo, träna och spela i Halmstad under hela vistelsen på svensk mark med undantag för matchen i Jönköping den 5 januari.  Avresan till Köpenhamn, där Sverige spelar gruppspelet i Royal Arena, sker den 9 januari och två dagar senare står Egypten för motståndet i VM-premiären. Argentina (13 januari), Angola (14 januari), Qatar (16 januari) och Ungern (17 januari) är de övriga svenska motståndarna i gruppspelet.
Biljetterna till matcherna mot Ryssland i Jönköping den 5 januari och i Halmstad den 6 januari släpps den 25 oktober på handboll.ebiljett.nu.
HERRLANDSLAGETS KOMMANDE MATCHER
24 oktober: Spanien, EHF Euro Cup, Malmö Arena (19.15)
28 oktober: Österrike, EHF Euro Cup, Graz (tid ej klar)
5 januari: Ryssland, Kinnarps Arena, Jönköping (16.00)
6 januari: Ryssland, Halmstad Arena (18.00)
Text: Daniel Vandor
Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån