Herr / 14 mars 2021

Sverige OS-klart efter fullträff

Sveriges herrar spelar OS i sommar. Det står klart efter en kollektiv fullträff mot Slovenien i söndagens måstematch.
– Det är fantastiskt och starkt av oss att leverera är så mycket stod på spel, sade Niclas Ekberg efter slutsiffrorna 32–25 i Max-Schleming-Halle.

Förutsättningarna var enkla inför den avgörande OS-kvalmatchen mot Slovenien. Vid oavgjort resultat eller svensk seger var OS-biljetten säkrad. Förlust hade man däremot inte råd med.

Ödesmatchen började bra för svensk del. Jim Gottfridsson och Jonathan Carlsbogård höll sig framme i offensiven medan det svenska försvaret stabil tillsammans med Andreas Palicka. Efter sju minuter var ställningen 6–2 till Sverige och Sloveniens svenske förbundskapten Ljubomir Vranjes svarade med matchens första time-out.

– Vi visade ett otroligt stort lugn. Sen är det enklare när Palicka spelar som han gjorde idag. Det är otroligt kul med handboll just nu, kommenterade Gottfridsson efter matchen.

Medan Sverige hade fin spridning i målprotokollet leddes Slovenien av fixstjärnan Dean Bombac. Med slugt skytte såg han till att hålla kvar Slovenien i matchen. Efter drygt 20 minuter var Sveriges ledning fortsatt fyra bollar stor, 13–9.

Paussiffrorna skrevs 17–13 till Blågult som hade tio olika målskyttar i första halvlek. Precis som i gårdagens match mot Algeriet uppvisades en närmast fläckfri offensiv.

– Många av våra spelare var kyliga idag. Det är otroligt viktigt i sådana här matcher, sade Niclas Ekberg efter slutsignal.

Jonathan Carlsbogård inledde målskyttet i andra halvlek genom att påpassligt plocka upp sin egen retur och skicka in 18–13. En sekvens som stärkte moralen ytterligare hos det svenska laget.

Blågult fortsatte sedan att föra matchen. Utan större bekymmer höll man Slovenien bakom sig och behöll greppet om OS-biljetten.

I den 42:a minuten gick Sverige för första gången i matchen upp i sexmålsledning. 22–16 signerades Felix Claar och den svenska bänken utbröt i ett härligt måljubel.

När Max Darj sprang in 28–21 var det den sista spiken i kistan. Sverige hade sedan full kontroll på de resterande minuterna. 32–25 skrevs segersiffrorna till slut. I egenskap av sjumålssegern vann man även OS-kvalgruppen före Tyskland.

– Det är fantastiskt och starkt av oss att leverera är så mycket stod på spel. Vi visade redan i första anfallet att vi var på plats idag. Vi gjorde det svårt för slovenerna, sammanfattade en lycklig Niclas Ekberg.

SVERIGE–SLOVENIEN 32–25 (17–13)
Sverige: Niclas Ekberg 7, Jim Gottfridsson 5, Emil Mellegård 4, Jonathan Carlsbogård 3, Felix Claar 3, Lucas Pellas 2, Linus Persson 2, Albin Lagergren 2, Max Darj 2, Fredric Pettersson, Andreas Palicka.
Slovenien: Dean Bombac 5, Gasper Marguc 5, Blaz Janc 5, Darko Cingesar 3, Jure Dolenec 2, Matej Gaber 2, Blaz Blagotinsek 2, Tadej Mazej.
Målutveckling: 5 min: 4–2, 10 min: 8–4, 15 min: 10–7, 20 min: 12–8, 25 min: 14–11, 30 min: 17–13, 35 min: 18–15, 40 min: 21–16, 45 min: 22–18, 50 min: 26–19, 55 min: 30–22, 60 min: 32–25.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 min. Slovenien: 7 x 2 min.
Domare: Oscar Raluy Lopez & Angel Ramirez, Spanien.
Publik: 0 (Max-Schmelling-Halle, Berlin).

OS 2021

Datum: 24 juli–8 augusti 2021
Plats: Tokyo, Japan
Deltagande nationer: 12 – Japan (värd), Danmark (världsmästare 2019), Argentina (vinnare i panamerikanska mästerskapen 2019), Bahrain (vinnare i Asiens OS-kval 2019), Spanien (europamästare 2020), Egypten (afrikansk mästare 2020) + sex länder från OS-kvalet 12–14 mars
Grupp 1: Danmark, vinnaren i OS-kvalgrupp 2, tvåan i OS-kvalgrupp 3, Tyskland, Spanien, Argentina
Grupp 2: Sverige, vinnaren i OS-kvalgrupp 3, tvåan i OS-kvalgrupp 2, Japan, Egypten, Bahrain