Nyheter

Herr / 28 juni 2019

Sverige på tuff halva när handbolls-EM lottades

Svenska handbollslandslaget fick en relativt tuff lottning när EM i Sverige lottades på fredagen. Svenskarna ställs mot Slovenien, Schweiz och Polen i den första rundan av EM på hemmaplan i januari 2020. I huvudrundan väntar sedan troligen Danmark, Norge och Frankrike.

• • •

Grupperna till Men’s EHF EURO 2020, som avgörs 9–26 januari 2020, lottades i den österrikiska huvudstaden Wien. Sverige är huvudland för mästerskapet som spelas i Göteborg, Malmö och Stockholm. Men med gruppspel även i Norge och Österrike.
– Det kunde blivit tuffare, men det kunde också ha blivit mer gynnsamt. Jag skulle säga att vi har goda chanser att ta oss till huvudrundan i Malmö. Men det är många duktiga lag på vår halva som Danmark, Norge och Frankrike, säger förbundskapten Kristján Andrésson och fortsätter:
– Ser vi på det första gruppspelet så är Slovenien svårast. De har många duktiga spelare och är både tekniska och taktiskt kunniga. Schweiz spelar mycket sju mot sex så det blir en utmaning. Polen är mitt uppe i en generationsväxling och det blir spännande att se var de är om sex månader.
Målsättningen för Kristján och det svenska laget är givetvis att ta sig till Stockholm och de sista matcherna i mästerskapet.
– Ska vi ta oss dit måste vi ha friska spelare och spela bra. Men det har vi gjort förr, inte minst senaste i EM i Kroatien 2018 då vi tog silver, säger Kristján Andrésson.
De 24 lagen lottades i sex olika grupper med fyra lag i varje grupp. Det blir två grupper i Österrike, två i Norge och två i Sverige i första rundan (9–15 januari). De två bästa i varje grupp går vidare till huvudrundan. Det blir två grupper med sex lag i varje, som spelas i Malmö och i Wien (17–22 januari). Semifinal, final, bronsmatch och match om femteplats spelas i Stockholm (24–26 januari)
GRUPPERNA I EM 2020
Grupp A i Graz: Kroatien, Vitryssland, Montenegro, Serbien
Grupp B i Wien: Tjeckien, Nordmakedonien, Österrike, Ukraina
Grupp C i Trondheim: Spanien, Tyskland, Lettland, Nederländerna
Grupp D i Trondheim: Frankrike, Norge, Portugal, Bosnien-Hercegovina
Grupp E i Malmö: Danmark, Ungern, Island, Ryssland
Grupp F i Göteborg: Sverige, Slovenien, Schweiz, Polen
SVERIGES GRUPPSPELSMATCHER I GÖTEBORG
10 januari: Schweiz
12 januari: Slovenien
14 januari: Polen.
Text: Mats Olsson
Foto: ÖHB/Agentur DIENER/Eva Manhart