Herr / 24 januari 2021

Sverige till VM-kvartsfinal

Sverige spelar VM-kvartsfinal på onsdag. Det står klart efter en imponerande kross mot det Ryska Handbollförbundets lag.
– Det här är fantastiskt kul, sade Jim Gottfridsson efter segersiffrorna 34–20 (17–8).

Ödesmatch var bara förnamnet på Sveriges drabbning med det Ryska Handbollförbundets lag (RHF) under söndagsaftonen. Vinna, kryssa eller försvinna var förutsättningarna för Sverige.

Men trots den avgörande karaktären visade Sverige inga som helst nerver. I stället blåste man RHF av banan med stabilt försvarsspel och fläckfritt anfallsspel.

– Vi visade från början var skåpet skulle stå, sade tremålsskytten Jim Gottfridsson efter segersiffrorna 34–20.

I den tolfte minuten utökade Gottfridsson till 7–2, varpå RHF svarade med matchens första time-out. Då hade Hampus Wanne hunnit briljera från strafflinjen och sätta tre av tre straffar.

Andreas Palicka imponerade mellan stolparna och släppte endast in åtta bollar på 30 minuter. Från start till slut stod Sverige för en ruskigt bra första halvlek. 8–17 skrevs paussiffrorna.

I andra halvlek avgjorde Sverige matchen definitivt genom fem raka mål. När 13–20 blev 13–25 satte de blågula spelarna spiken i kistan.

– Insatsen var i stort sett fläckfri. Vi leder med nio i paus och bara trummade på, fortsatte Gottfridsson.

Sverige visade sedan fin bredd i andra halvlek. Oscar Bergendahl och Jonathan Edvardsson VM-debuterade, medan Anton Lindskog gjorde sitt första mål i mästerskapet. Totalt skrevs tolv svenska namn in i målprotokollet mot RHF.

– Det är fantastiskt att vi kan stå här en söndag i Kairo och säga att vi är klara för kvartsfinal. Speciellt med det här unga laget. Det är fantastiskt kul, sade Gottfridsson.

– Vi följde matchplanen till hundra procent. Vi fick dem att spela vårat spel, menade Albin Lagergren.

Bästa svenska målskytt blev Lucas Pellas med åtta strutar. Vänstersexan instämde i hyllningarna efter slutsignal.

– Vi har trott på oss själva och det är det som har tagit oss till kvartsfinal. Vi följde överenskommelserna till punkt och pricka, sade stockholmaren.

Kvartsfinalen för svensk del spelas på onsdag kväll. Motståndare blir Kroatien, Argentina eller Qatar, beroende hur det går under måndagens matcher.

– Vi har bevisat att vi är otroligt svåra att slå, sade en nöjd Lucas Pellas.

RYSKA HANDBOLLFÖRBUNDETS LAG–SVERIGE 20–34 (8–17)
Ryska Handbollförbundets lag: Aleksandr Kotov 5, Pavel Andrejev 3, Denis Vasilev 3, Igor Soroka 2, Dmitrii Kiselev 2, Aleksandr Ernakov, Daniil Sjisjkarev, Dmitrii Zjitnikov, Dmitrij Kornev, Roman Ostasjtjenko.
Sverige: Lucas Pellas 8, Hampus Wanne 6, Jim Gottfridsson 3, Albin Lagergren 3, Jonathan Carlsbogård 3, Daniel Pettersson 2, Lukas Sandell 2, Felix Claar 2, Alfred Jönsson 2, Max Darj, Valter Chrintz, Anton Lindskog.
Målutveckling: 5 min: 0–3, 10 min: 2–5, 15 min: 4–9, 20 min: 5–12, 25 min: 6–14, 30 min: 8–17, 35 min: 12–19, 40 min: 13–22, 45 min: 14–25, 50 min: 17–29, 55 min: 19–30, 60 min: 20–34.
Utvisningar, Ryska Handbollförbundets lag: 5 x 2 min + ett rött kort. Sverige: 5 x 2 min.
Domare: Andreu Marin & Ignacio Garcia, Spanien.
Publik: 0 (Kairostadion, Kairo, Egypten).