Herr / 27 oktober 2019

Sverige tog revansch på Island

Sverige tog en efterlängtad seger i Karlskrona mot Island efter fredagens förlust i Kristianstad. Segersiffrorna skrevs 35–31 efter bland annat sju mål av Kim Ekdahl Du Rietz och Albin Lagergren.
– Vi bestämde oss i andra halvlek att ta ett försprång och stänga matchen, kommenterade Andreas Palicka efter slutsignal.

• • •

Efter den retsamma förlusten i Kristianstad tog det svenska landslaget ny sats mot returmötet med Island i Karlskrona. Blågult gjorde en del ändringar i sin startsjua inför årets sista herrlandskamp. Bland annat startade trion Andreas Palicka, Valter Chintz och Lucas Pellas som samtliga inledde på bänken i fredags.

– Jag var skitsur efter matchen i fredags. Jag tyckte det var nattsvart för jag tycker vi har så mycket potential men bara fick ut 20%. Det har därför varit mycket snack och tankar om att förbättra saker tills idag. Det var jätteviktigt att vinna, kommenterade Palicka efter matchen.

Sverige inledde bäst och skaffade sig snabbt en tvåmålsledning. Kim Ekdahl Du Rietz var vass i tryckspelet och var Sveriges i särklass bästa spelare under första halvlek.

Men även Island var träffsäkra från niometer. Lagkaptenen Aron Palmarsson var målbäst under första halvlek och gav även gästerna ledningen i den 20:e minuten till 12–11.

– Historiskt sett har inte Island passat oss så bra. De gör en del grejer i deras anfallsspel riktigt bra idag. De binder upp sig bakåt så vi hittar inga lösningar. Vi hittar inget samarbete på våra treor i mitten. Det måste vi förbättra framöver, fortsatte Andreas Palicka.

Kort därefter kom matchens första timeout. Efter att Lucas Pellas kvitterat till 12–12 valde Island att snacka ihop sig. Men Sverige var inte helt nöjda de heller. Båda lagen hade stora problem bakåt.

Trots timeout fortsatte det dock att rassla i näten. Målproduktionen speglades även i de två målvaktsbyten som gjordes strax innan pausvilan. Tobias Thulin bytte av Palicka, medan IK Sävehofs Agust Eli Björgvinsson hoppade in mellan de isländska stolparna.

IFK Kristianstads Olafur Gudmundsson fastställde sedan halvtidsresultatet 18–18. En synnerligen målrik första halvlek jämfört med paussiffrorna i Kristanstad (13–11).

Med Palicka i målet igen fick Sverige den start de önskade sig i andra halvlek. En dubbelräddning på Islands sjumeterskast eldade på såväl hemmapubliken som spelarbänken.

Sverige växlade upp och skaffade sig på nytt ett försprång i målprotokollet. I den 41:a minuten utökade Jim Gottfridsson till 24–21. En minut senare hoppade Simon Jeppsson upp och stänkte dit 25–21 varpå Island tog sin andra timeout för kvällen.

– Anfallsmässigt är vi lite rörligare idag och fick fler konfliktsituationer i deras försvarsspel. Vi blev lite för stillastående i Kristianstad och lät Island skapa för många frikast, analyserade förbundskapten Kristján Andrésson efter slutsignal.

Ett fortsatt storspel av Palicka bäddade sedan för ett publikfriande omställningsspel. Varsitt kontringsmål av Lucas Pellas och Valter Chrintz utlöste ett stort jubel i Brinova Arena samtidigt som Sverige ryckte i från ytterligare. 28–23 var ställningen efter 48 minuter.

Sverige kunde slutligen utan några större bekymmer bevara sin ledning. Slutresultatet skrevs 35–29 vilket sätter punkt för herrlandslagets kalenderår och decennium.

– Insatsen var lite halvdan idag. Det positiva var att vi bestämde oss i andra halvlek för att ta ett försprång och stänga matchen. Men vi gör alldeles för enkla misstag individuellt för att vara ett svensk landslag i handboll.

Nästa gång de samlas är inför hemma-EM i januari. Den femte och sjunde januari kommer Sverige spela mot Egypten i Jönköping respektive Alingsås.

– Skönt och viktigt med seger idag. Jag tyckte vi skulle vunnit matchen i Kristianstad också men då lyckades vi inte stänga matchen med vårt 6-5 spel, sade Andrésson.

SVERIGE–ISLAND 35–31 (18–18)
Sverige: Kim Ekdahl Du Rietz 7, Albin Lagergren 7, Fredric Pettersson 5, Jim Gottfridsson 5, Valter Chrintz 4, Linus Persson 2, Linus Arnesson 2, Lucas Pellas 2, Simon Jeppsson.
Island: Aron Palmarsson 6, Olafur Gudmundsson 4, Gisli Kristjansson 3, Haukur Thrastarson 3, Elvar Örn Jonsson 3, Kari Kristjansson 3, Bjarki Mar Elisson 3, Kristjan Örn Kristjansson 2, Viggo Kristjansson 2, Sigvaldi Gudjonsson, Ellidi Snær Vidarsson.
Målutveckling: 5 min: 4–3, 10 min: 5–8, 15 min: 8–9, 20 min: 12–13, 25 min: 16–14, 30 min: 18–18, 35 min: 20–19, 40 min: 23–21, 45 min: 26–22, 50 min: 29–26, 55 min: 34–29, 60 min: 35–31.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 min. Island: 2 x 2 min.
Domare: Mirza Kurtagic & Mattias Wetterwik.
Publik: 2 650 (Brinova Arena, Karlskrona)