Nyheter

Herr / 25 januari 2023

Sverige vidare till semifinal

Sverige visade var skåpet ska stå under onsdagskvällen i Stockholm. Slutsiffrorna 26–22 (14–9) mot Egypten innebär att Sverige spelar VM-semifinal på fredag kväll.

– Vi höll ett rätt så högt tempo hela tiden, kommenterade Niclas Ekberg.

Med en rekordstor hemmapublik (16 215 åskådare) i ryggen tog sig Sverige an VM-kvartsfinalen på onsdagskvällen.

Egypten stod på andra sidan – och de var de afrikanska mästarna som inledde mötet starkast.

Under matchens första 17 minuter såg Sverige stressade ut. I anfallsspelet missades flera fina avslutslägen.

I försvarsspelet tappade svenskarna bort Egyptens stora mittsexa Mohamed Mamdouh, som rörde sig fritt och gjorde mål. Gästande Egypten var hetast i inledningen och gick välförtjänt upp i tvåmålsledning.

Tack vare storartat målvaktsspel från Andreas Palicka kunde Sverige dock gå ikapp Egypten på mindre än tre minuter. 8–9 var ställningen efter 23 minuter och i den 26:e minuten var Sverige förbi genom kvitteringsmål av Eric Johansson samt ledningsmål av Niclas Ekberg. Två mål som verkligen fick läktarna att gunga i Tele2 Arena i Stockholm.

– Egypten är en väldigt tung motståndare. Men vi håller tryggheten bakåt. Vi fick lite luft efter hårt jobb i defensiven och några räddningar, berättade Palicka, som bjöd publiken på flertalet vassa parader.

– Jag har laddat för detta i sex månader. Jag får ut väldigt mycket av min fysik just nu, vilket är kul såklart. Men jag hade varit en ”nobody” utan mitt försvar idag. Man får inte glömma det, fortsatte en av de blågula matchvinnarna.

Tyvärr skadade sig både Jim Gottfridsson och Albin Lagergren i den första halvleken. Medan Albin kom tillbaka i spel fick Jim spendera hela andra halvlek på avbytarbänken. Mittnian åkte efter matchen till sjukhus för att röntga handen.

Sex raka mål från Sverige ordnade en femmålsledning i halvtid. Från en till synes omöjlig vinkel gjorde vänstersexan Hampus Wanne Sveriges sista mål i första halvlek. 14–9 skrevs paussiffrorna i Tele2 Arena.

– Det var tajt i början. Men under de sista tio minuterna så tycker jag att vi trycker på bra i kontringsspelet, menade Felix Claar i halvtid.

I andra halvlek var Sverige i täten från start till slut. Även om Egypten lyckades minska gapet till tre bollar med tio minuter kvar att spela var Sveriges seger aldrig i farozonen.

Mittnian Felix Claar, som snabbt fick hoppa in på plan efter Gottfridssons handskada, styrde Sveriges anfallsspel med bravur. På respektive ytternio-position var Lukas Sandell och Eric Johansson svårstoppade. Och längst bak noterades Palicka för 13 räddningar.

– Karaktären i detta laget är obeskrivlig. Återigen så går vi samman och står upp för varandra i 60 minuter och tror på vår idé. Det betalade sig igen. Vi höll ett rätt så högt tempo hela tiden, summerade en lycklig Niclas Ekberg efter slutsignal. Ekberg blev för övrigt Sveriges bästa målskytt med sex fullträffar.

– Känslan är att vi har många spelare som kan ta stora roller i det här laget, fortatte Ekberg.

Slutresultatet skrevs 26–22 (14–9), vilket innebär att Sverige spelar VM-semifinal i Tele2 Arena på fredag kväll. Motståndare blir Frankrike som vann sin kvartsfinal mot Tyskland med 35–27.

Sverige och Frankrike möttes i VM-semifinal 2021. Då vann Sverige med 32–26. Hur det går på fredag återstår att se. I den andra semifinalen möts Danmark och Spanien.

SVERIGE–EGYPTEN 26–22 (14–9)

Sverige: Niclas Ekberg 6, Eric Johansson 4, Lukas Sandell 4, Felix Claar 3, Hampus Wanne 2, Max Darj 2, Jonathan Carlsbogård 2, Albin Lagergren, Jim Gottfridsson, Oscar Bergendahl.
Egypten: Hassan Kaddah 5, Mohamed Mamdouh 5, Mohsen Mahmoud 4, Ahmed Mesilhy 4, Ali Zein, Mohammad Sanad, Ahmed Mohamed, Omar Elmasry.
Målutveckling: 5 min: 2–1, 10 min: 3–3, 15 min: 5–6, 20 min: 6–7, 25 min: 9–9, 30 min: 14–9, 35 min: 17–10, 40 min: 18–13, 45 min: 21–15, 50 min: 21–17, 55 min: 24–20, 60 min: 26–22.