Nyheter

Herr / 5 juni 2019

Tobias Karlsson blir team manager för landslaget

På söndag avslutar den förre landslagskaptenen Tobias Karlsson sin aktiva karriär – men snart är han tillbaka i det svenska handbollslandslaget. Karlsson kliver in i en ny roll som team manager efter EM på hemmaplan januari.
– Det ska bli en stor ära att få jobba med med landslaget igen, säger han.

• • •


När Kristján Andrésson efter EM på hemmaplan i januari kliver av som förbundskapten för det svenska herrlandslaget tar norrmannen Glenn Solberg vid. Vid sin sida har det sedan tidigare stått klart att han kommer att ha Martin Boquist, som sedan 2016 varit assisterande förbundskapten, men ledarduon blir en trio.
Tobias Karlsson, som spelat 180 A-landskamper och tio mästerskap för Sverige, blir team manager för landslaget.
– Det betyder mycket och det ska bli en stor ära att få jobba med Svenska Handbollförbundet och handbollslandslaget igen. Jag trivdes väldigt bra i landslaget under alla år och tycker att det är en fin miljö att få vara med i och ett ärofyllt uppdrag för alla spelare och ledare som får chansen. Det ska bli väldigt roligt att vara med igen, säger Karlsson som på söndag spelar sin sista tävlingsmatch.
Nästa vecka går flyttlasset tillbaka till Karlskrona efter 17 år som handbollsspelare på andra orter. Tre SM-guld med Hammarby IF och såväl Champions League-, Bundesliga- och tyska cupen-titlar med SG Flensburg Handewitt har det bland annat blivit under åren. Nu ska han jaga nya titlar med landslaget i en roll med både administrativa och sportsliga uppgifter.
– Jag måste säga att jag var väldigt smickrad och tilltalad av idén från första början när jag fick den presenterad för mig. Jag tycker själv att jag har föregångare i den här rollen som har gjort ett väldigt fint jobb genom åren som jag har varit med. Det började en gång i tiden med Conny Nilsson, sen var Stefan Lövgren inne på ett hörn och de sista åren har Jan ”Proppen” Karlsson gjort ett hästjobb i den rollen som jag delvis kommer att ersätta och ta över. Det blir inga lätta skor att fylla, men det ska bli roligt att testa den utmaningen.
– Jag känner Martin en hel del sen tidigare. Han var min rumskamrat när jag började min landslagskarriär för många år sedan och Glenn har jag lärt känna från hans arbete i Flensburg. Det ska bli väldigt roligt att få se hur det samarbetet kommer att fungera och vad vi får för utmaningar att jobba med. Det är två bra människor, två bra spelare som jag såg upp till mycket när de spelade själva och två ledare som jag hört mycket gott om, så det ska vli väldigt spännande.
– Hur exakt hur det ska fungera rent praktiskt har vi inte bestämt ramarna för ännu, vi har lite tid på oss att sätta oss ner prata om det innan det är skarpt läge. Jag kan föreställa mig att jag får en större del av arbetet defensivt och någon form av rådgivande funktion i den delen. Sen hoppas jag att mina ledaregenskaper som person och att jag känner en del av killarna ganska bra kan komma till nytta, säger Karlsson.
Blivande förbundskaptenen Glenn Solberg har arbetat i Flensburg-Handewitt och ser fram emot att få Karlsson vid sin sida i landslaget nästa år.
– Det känns jättebra att förutom Martin även få med mig Tobias i ledarteamet. Det är en fantastisk person som har en enorm kompetens och erfarenhet från handboll på högsta nivå. Han kommer att göra mig och landslaget bättre, säger Solberg.
Robert Wedberg, generalsekreterare för Svenska Handbollförbundet:
– Tobias har under hela sin karriär visat vilken fantastisk ledare han är och vilka fina värderingar han har. Han har spelat på högsta nivån och är oerhört respekterad i hela handbollsvärlden. Vi har haft en dialog länge om att involvera honom i landslaget och är jätteglada att vi hittat den här lösningen som team manager där han han förutom överledarrollen kommer att jobba med den sportsliga biten runt laget tillsammans med Glenn och Martin, säger
Första samlingen med landslaget för konstellationen Solberg/Boquist/Karlsson blir i april nästa år då det antingen blir OS-kval eller, om Sverige tar en direktplats till OS under EM i januari, landskamper.
Text: Daniel Vandor
Foto: Sascha Klahn