Nyheter

Herr / 10 april 2017

Truppen till EM-kvalet mot Ryssland uttagen

Förbundskapten Kristján Andrésson har tagit ut 17 spelare till EM-kvalmatcherna mot Ryssland i St Petersburg den 3 maj och i Saab Arena i Linköping den 6 maj.

• • •

Efter ett positivt VM i Frankrike i januari är det snart dags för nästa tävlingsmatch för det svenska herrlandslaget. Ryssland står för motståndet två gånger om under den första veckan i maj i jakten på en biljett till EM i Kroatien i januari 2018.
Jämfört med VM är det tre nya namn i truppen. Lagkaptenen Jonas Källman, som missade VM på grund av tillökning i familjen, är tillbaka, liksom målvakten Mikael Aggefors, som nyss tog plats i danska ligans All star team och högersexan Anton Halén, som gjorde starka insatser i dubbellandskamperna mot Tyskland i mars.
– Det finns ett härligt självförtroende i truppen kombinerat med glädje och stolthet över att representera Sverige och vi vill bygga vidare på de fina prestationer vi hade i VM, säger förbundskaptenen Kristján Andrésson.
På skadelistan finns VM-målvakten Andreas Palicka som har en bristning i baksidan av låret. Dessutom finns Johan Jakobsson, som drabbades av en hjärnskakning under VM-förberedelserna, inte med.
– I Andreas fall handlar det om fem till sex veckor och enligt den prognosen ska han vara tillbaka i god tid innan kvalmatcherna i juni. Vad gäller Johan vet vi inte hur han kommer att reagera på den ökade belastningen efter att han har kommit tillbaka i spel och för hans bästa tar vi inte med honom den här gången. Där kommer Mattias Zachrisson, som gjorde det bra på den positionen i Tysklandsmatcherna, att kunna backa upp Albin Lagergren , säger Andrésson.
Sverige inledde EM-kvalet på bästa möjliga sätt med segrar mot Montenegro och Slovakien i november. Skulle Sverige lyckas vinna bortamatchen mot Ryssland kan EM-biljetten säkras i Linköping i returen, men Andrésson har stor respekt för motståndet.
– Ryssland är ett lag på uppgång och en tuff motståndare, särskilt på bortaplan. Det finns mycket kvalité och många sevärda spelare i laget, som Timur Dibirov på vänsterkanten och ett koppel skickliga niometersspelare med Dimitrij Zhitnikov, Pavel Atman och Sergej Gorbok i spetsen.
Landslaget samlas i Märsta den 1 maj och reser till Ryssland dagen efter.
TRUPPEN TILL EM-KVALMATCHERNA MOT RYSSLAND
Målvakter:
Mikael Appelgren, Rhein-Neckar Löwen, 56 A-landskamper/1 mål
Mikael Aggefors, Ålborg Håndbold, 10/0
Vänstersex:
Jonas Källman, Pick Szeged, 220/641
Jerry Tollbring, IFK Kristianstad, 24/89
Mittsex:
Andreas Nilsson, Telekom Veszprem, 114/259
Jesper Nielsen, Paris SG, 83/98
Fredric Pettersson, Fenix Toulouse, 21/27
Max Darj, Alingsås HK, 17/11
Högersex:
Niclas Ekberg, THW Kiel, 147/607
Mattias Zachrisson, Füchse Berlin, 96/196
Anton Halén, Frisch auf Göppingen, 23/49
Vänsternio:
Philip Stenmalm, KIF Kolding Köpenhamn, 50/57
Lukas Nilsson, THW Kiel, 36/93
Simon Jeppsson, LUGI HF, 12/25
Mittnio:
Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, 46/165
Jesper Konradsson, Alingsås HK, 37/48
Högernio:
Albin Lagergren, IFK Kristianstad, 17/41
EM-KVALET
3 november 2016: Montenegro (h), 36–21
5 november 2016: Slovakien (b), 21–17
3 maj 2017, 19.00 (svensk tid): Ryssland, EM-kval, Sibur Arena, St Petersburg
6 maj 2017, 17.15: Ryssland, EM-kval, Saab Arena, Linköping
14 juni 2017: Montenegro, EM-kval, borta, spelplats ej klar
17 juni 2017, 17.15: Slovakien, EM-kval, Sparbanken Lidköping Arena
Klicka här för resultat och ställning i alla grupper.
Förutsättningar: De två bästa lagen från de sju kvalgrupperna plus den bästa trean kvalificerar sig för EM i Kroatien i januari 2018.
Bilden: Lagkaptenen Jonas Källman och resten av landslaget möter Ryssland två gånger i maj i jakten på en plats i EM i Kroatien i januari. Foto: Bildbyrån.
Text: Daniel Vandor