Herr | Landslaget / 12 januari 2020

Tung förlust mot Slovenien

Sverige förlorade den andra gruppspelsmatchen mot Slovenien. Små marginaler avgjorde det tajta mötet som slutade 21–19 till Sloveniens favör.
– Känslan är att vi ska kunna vinna den här matchen, summerade Jesper Nielsen kort efter slutsignal.

Sverige kom till spel i söndagens match mot Slovenien med siktet inställt på ytterligare en seger. Premiären mot Schweiz slutade som bekant i en blågul fest efter slutsiffrorna 34–21. Men den här gången var det andra förutsättningar som gällde.

På andra sidan plan stod Slovenien, 2017-års VM-treor. Under ledning av den svenska landslagshjälten Ljubomir Vranjes vann de sin öppningsmatch mot Polen med 26–23. Det var med andra ord en tidig gruppfinal som väntade de 11 896 åskådarna i Scandinavium på söndagskvällen.

Noterbart var även att högernian Albin Lagergren saknades i den svenska matchtruppen.

Jim Gottfridsson inledde målskyttet i matchen med ett avstämt niometersskott. Inledningsvis var det jämna steg i målprotokollet. Efter tolv minuter var ställningen 5–5 i Scandinavium.

Men sedan gick det svenska anfallsspelet i stå. Slovenien stod stabilt bakåt och avväpnade svenskarna. Faktum är att Sverige inte gjorde mer än två mål mellan minut 12 och 25.

– Vi fick inte det gung framåt som vi hade behövt få på dem. De är fysiska och stora att möta. Vi fick inte riktigt snurr på anfallsspelet, sade assisterande förbundskapten Martin Boquist.

Halvtidsresultatet skrevs 10–9 till Slovenien. Bästa svenska målskytt i paus var Jim Gottfridsson som tog stort ansvar i offensiven och smällde in fyra kassar.

Matchbilden i andra halvlek blev mycket jämn. Små marginaler avgjorde i vilket nät bollen hamnade. Efter 47 minuter var ställningen 16–16 vilket bäddade för en högdramatisk avslutning.

Dessvärre för svensk del drog Slovenien det längsta strået under slutminuterna. När Jule Dolenec gjorde sitt sjunde mål från straffpunkten avgjorde han tillställningen och såg till att Slovenien tog hem de båda poängen.

– Deras målvakt spelade bra. De spelade bra försvar. Men känslan är att vi ska kunna vinna den här matchen, summerade Jesper Nielsen.

Slutresultatet blev 19–21 (9–10) till Slovenien. Nästa match för Sverige spelas på tisdag kväll då man ställs mot Polen i gruppspelets avslutade omgång.

– Vi har förlorat mästerskapsmatcher förr. Sen var det en viktig match, men det är bara att bita i det sura äpplet och ladda om imorgon tills matchen mot Polen på tisdag, kommenterade en besviken Jesper Nielsen.

SVERIGE–SLOVENIEN 19–21 (9–10)

Sverige: Jim Gottfridsson 5, Andreas Nilsson 2, Kim Ekdahl Du Rietz 3, Linus Arnesson 2, Daniel Pettersson 2, Lukas Nilsson 2, Jerry Tollbring 2, Max Darj.
Slovenien: Jure Dolenec 7, Dean Bombac 5, Borut Mackovsek 3, Blaz Blagotinsek 2, Blaz Janc 2, Klemen Ferlin, Nik Henigman.
Målutveckling: 2–2 (5 min), 4–4 (10 min), 5–5 (15 min), 6–7 (20 min), 7–9 (25 min), 9–10 (30 min), 10–11 (35 min), 12–12 (40 min), 15–16 (45 min), 17–18 (50 min), 19–20 (55 min), 19–21 (60 min).
Utvisningar, Sverige: 5 x 2 min. Slovenien: 3 x 2 min.
Domare: Robert Schulze & Tobias Tönnies, Tyskland.
Publik: 11 896 (Scandinavium, Göteborg).