Herr / 13 mars 2021

Viktig elvamålsseger mot Algeriet

Sverige besegrade Algeriet fullt rättvist på lördagskvällen med 36–25. Det blågula försvaret gjorde ett gediget jobb och lade grunden till ett framgångsrikt kontringsspelet.
– En stabil genomförd match. Enligt plan från vår sida, sade Niclas Ekberg efter slutsignal.

Ett inspirerat och revanschsuget Sverige tog sig an Algeriet på lördagskvällen i Berlin. OS-kvalet hade inletts på fredagen med ett snöpligt kryss mot Tyskland.

Det tog sex minuter för Sverige att ta ledningen i matchen mot Algeriet. Efter en slarvig start var det vänsterkanten Lucas Pellas som var kylig och satte dit 5–4 i andra fas.

På nio meter var det inledningsvis Linus Persson, Felix Claar och Jonathan Carlsbogård som ledde anfallsstyrkorna. En stund in i första halvlek sattes även Albin Lagergren och Alfred Jönsson in.

Efter drygt tolv minuter var Sverige i ledning 7–5. Mikael Aggefors hittade allt mer rätt mellan stolparna och bäddade för fint svenskt omställningsspel. Tre minuter senare utökade Niclas Ekberg till 10–5. Algeriet svarade med matchens första time-out.

– Vi var ärliga mot varandra och tummade inte en millimeter på det vi hade kommit överens om. Vi gasade hela matchen, sade Ekberg efter matchen.

I den 22:a minuten kontrade Emil Mellegård in 15–7. Målet var vänstersexans första i A-landslaget. Kärra HF-produkten noterades totalt för sex mål i sin tredje A-landskamp.

– Det var skönt att få komma in och sätta några. Det var mycket adrenalin, sade Mellegård efter slutsignal.

Paussiffrorna skrevs hela 19–10. Den svenska dominansen var total med ett påläst och aggressivt försvarsspel samt skoningslöst kontringsspel.

– Vi körde på i 60 minuter och skaffade oss det resultat vi ville ha, summerade Niclas Ekberg.

Sverige gjorde processen kort i andra halvlek. Kiel-spelaren Oskar Sunnefeldt presenterade sig när han utökade till 22–12. En stund senare gjorde även vänsternian 26–14.

Resterande minuter av matchen innehöll lite spänning. Sverige fortsatte att rotera på sitt manskap medan Algeriet stod chanslösa bakåt.

Slutresultatet i Max-Schmeling-Halle skrevs 36–25 till Blågult. OS-kvalet avslutas med en direkt avgörande match imorgon mot Slovenien. Avkast är 18.15.

– Det gäller att ladda om batterierna nu och fokusera på Slovenien. Vi ska ut och köra göra som vi har sagt till varandra innan, avslutade Ekberg.

SVERIGE–ALGERIET 36–25 (19–10)
Sverige: Niclas Ekberg 6, Emil Mellegård 6, Linus Persson 5, Albin Lagergren 4, Jonathan Carlsbogård 3, Lucas Pellas 3, Oskar Sunnefeldt 3, Alfred Jönsson 2, Daniel Pettersson 2, Felix Claar, Jim Gottfridsson.
Algeriet: Zohir Naim 5, Abdi Ayoub 5, Redouane Saker 4, Sofiane Bendjilali 3, Riad Chehbour 3, Walid Badi 2, Berriah Abderahim, Nassim Bellahcene, Oqba Ensaad.
Målutveckling: 5 min: 3–4, 10 min: 6–5, 15 min: 10–5, 20 min: 13–7, 25 min: 17–8, 30 min: 19–10, 35 min: 22–12, 40 min: 25–14, 45 min: 29–15, 50 min: 30–19, 55 min: 33–21, 60 min: 36–25.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 min. Algeriet: 6 x 2 min.
Domare: Gjorgji Nachevski & Slave Nikolov, Nordmakedonien.
Publik: 0 (Max-Schmelling-Halle, Berlin).

OS 2021

Datum: 24 juli–8 augusti 2021
Plats: Tokyo, Japan
Deltagande nationer: 12 – Japan (värd), Danmark (världsmästare 2019), Argentina (vinnare i panamerikanska mästerskapen 2019), Bahrain (vinnare i Asiens OS-kval 2019), Spanien (europamästare 2020), Egypten (afrikansk mästare 2020) + sex länder från OS-kvalet 12–14 mars
Grupp 1: Danmark, vinnaren i OS-kvalgrupp 2, tvåan i OS-kvalgrupp 3, tvåan i OS-kvalgrupp 1, Spanien, Argentina
Grupp 2: Vinnaren i OS-kvalgrupp 1, vinnaren i OS-kvalgrupp 3, tvåan i OS-kvalgrupp 2, Japan, Egypten, Bahrain