Nyheter

Herr / 19 januari 2021

VM med Äpplet, del 4

I den fjärde delen av ”VM med Äpplet” blickar Mikael Appelgren fram emot huvudrundan, varnar för ett taggat Norge och snackar upp tisdagskvällens VM-höjdpunkt.
– Gruppfinalen mellan Tyskland och Ungern blir spännande att se, säger ”Äpplet”, 

Efter segrar mot Chile, Nordmakedonien och hemmanationen Egypten avancerar Sverige till huvudrundan med fyra poäng av fyra möjliga. Ett mycket gott kvitto enligt Mikael Appelgren som njöt av landslagskollegornas vändning under måndagskvällen.

– Det var en häftig matchutveckling. Sverige inledde helt okej men hade sen svårt att ta sig igenom Egyptens försvar. Men i andra halvlek lyckades man ändra matchbilden och trötta ut egyptierna. Det blev ännu intensivare jobb bakåt och fler lösningar framåt. Linus Persson och Jim Gottfridsson stack ut i anfallsspelet, medan Jonathan Carlsbogård och Max Darj slet på bakåt, berättar Appelgren som fortsätter:

– Dessutom var det kul att se Max få till det i tvåvägsspelet. I sitt klubblag Bergischer spelar han alltid framåt men nu fick han även chansen i landslaget. Han visade att han klarade av det galant.

Sverige ställs mot Belarus, Slovenien och det Ryska Handbollförbundets lag i huvudrundan. Vad tror du dem lyfter fram i det svenska laget?

– Jag tror dem kommer prata om Sveriges kontringsfas. Det gjorde Egyptens förbundskapten Roberto Parrondo också. Sen kan Sloveniens förbundskapten Ljubomir Vranjes svensk handboll rätt så bra. Sen tror jag de imponerades över orken och moralen hos Sverige.

Vad ger du Sverige för chanser i huvudrundan?

– Slovenien tror jag blir den tuffaste nöten att knäcka. De bär nog favoritskapet i den matchen. Men Belarus och RHF tror jag har en större respekt för Sverige. Det är tre matcher som vi kan vinna men även förlora. Det är handboll, allt kan hända. Men jag väljer att vara optimistisk.

I övrigt gick Portugal och Frankrike vidare med full pott. Därmed ökar pressen på Norge som har en tuff väg till kvartsfinal. Din kommentar om Norges utmaning?

– Ja, de är ju pressade efter premiärförlusten mot Frankrike. Men nu har man städat av både Schweiz och Österrike. Så jag tror Norge har rätt inställning med sig in i huvudrundan. De är favoriter enligt mig i matcherna mot Portugal och Island. Sander Sagosen har varit fantastisk hittills och kan bära dem igenom huvudrundan. Men det blir tufft.

Vilken match från tisdagskvällens utbud väljer du?

– Gruppfinalen mellan Tyskland och Ungern i grupp A. Precis som i fallet mellan Sverige och Egypten är det tunga poäng på spel. Tyskland är favoriter men Ungern är ett äckligt lag att möta. Det blir första riktiga testet för båda lagen. Den blir spännande att se.

Danmark spelar samtidigt mot Argentina som saknar Diego Simonet. Ett Danmark som dessutom är obesegrade efter utskåpningar mot Kongo-Kinshasa och Bahrain…

– Ja, de har haft en enkel resa hittills. Argentina utan Simonet är ett försvagat lag. Jag tror Danmark vinner och tar med sig fyra poäng in i huvudrundan. Det är ett självklart kvartsfinalslag i mina ögon.

Vilken spelare utöver skytteligaledaren Sander Sagosen har imponerat mest på dig?

– Jag är lite färgad av mitt klubblag och väljer Andy Schmid. Han har lett sitt Schweiz till huvudrundan och var nära att fälla Frankrike igår med sitt skytte. Att göra tio mål mot Frankrike är imponerande.

Vilket rykte tror du Schmid hade haft i handbollsvärlden med ett tyskt pass?

– Haha, aningen större antagligen. Även om han idag har ett gott rykte som en av världens bästa mittnior hade hans namn varit ännu större med internationella framgångar. Så är det.

Äpplets VM-spaning: 

– Portugal ser starka ut och har fyra poäng med sig in i huvudrundan. Deras match mot Norge på onsdag kväll blir avgörande. Matchen spelas samtidigt som Sveriges så dubbla skärmar är ett måste. Portugal har en bra blandning av starkt niometersskytte och kompetenta linjespelare. Mats Olsson var förbundskapten för Portugal en gång i tiden och har haft ett finger med i leken där. Det landslaget har haft en intressant utveckling de senaste åren.

Text: Olof Thyrelius Ericson