Nyheter

Herr / 26 januari 2021

VM med Äpplet, del 7

Kvartsfinalerna i VM närmar sig och för svensk del väntar möte med Qatar. I den sjunde delen av “VM med Äpplet” delar Mikael Appelgren med sig av sina tankar inför onsdagens utslagsmatcher.
– Jag måste lyfta ett varningens finger för Rafael Capote och Frankis Marzo i Qatar, säger “Äpplet”. 

På onsdag kväll spelar Sverige VM-kvartsfinal i Kairo. Mikael “Äpplet” Appelgren är imponerad av Sveriges resa genom huvudrundan och berömmer söndagens prestation mot det Ryska Handbollförbundets lag.

– Jag blev imponerad över Sveriges övertygelse och mod. Man dominerade matchen och fick ryssarna att vika ner sig. Andreas Palicka var fantastisk i mål och alla utespelarna levererade. Det är coolt att se en så homogen och harmonisk grupp, säger “Äpplet” som meddelar att rehabiliteringen i Partille går enligt plan.

Nu ställs Sverige mot Qatar i kvartsfinal. Dina tankar?

– Jag tror Qatar passar Sverige bra. Men jag måste lyfta ett varningens finger för Rafael Capote och Frankis Marzo. De bär laget och är nyckelspelarna. Men jag ser Sverige som favoriter. Vi har ett omställningsspel som är sylvasst för tillfället vilket passar mot Qatar som inte är så intresserade att springa tillbaka alltid. Men å andra sidan har Qatar allt att vinna.

Finns det någon risk att Sverige tar enkelt på uppgiften?

– Ja, det finns alltid en risk att man underskattar motstånd. Men nu har Sverige hittat en väg som fungerar och tagit tidigare motståndare på stort allvar. Man har växt med uppgiften under mästerskapet och kommer inte hamna i den fällan på onsdag.

I övrigt spelas tre kvartsfinaler under onsdagen. Först ut 17.30 svensk tid är de regerande världsmästarna Danmark mot värdnationen Egypten…

– Ja, jag tycker Danmark är storfavoriter där. Man kommer dominera den matchen, även om Egypten utgör ett tuffare motstånd i 60 minuter än vad Kroatien gjorde i måndags. Jag tror att Danmark avgör i andra halvlek, även om Egypten kommer gå all in. Danmark har en fantastisk bredd och är ett väldigt svårforcerat lag.

Blir det en jämnare drabbning när Norge och Spanien möts senare på kvällen?

– Ja, absolut. Norge har bara växt och växt med Sander Sagosen som härförare. I Spanien fördelas ansvaret lite mer bland de äldre herrarna. Det blir en intressant match. Jag kan se det gå båda vägar. Har Sagosen en bra dag vinner Norge, annars tar Spanien hem det.

Norge målades fram som guldfavoriter inför mästerskapet. Tror du de har större press hemifrån än Spanien och har således mer att förlora i matchen?

– Ja, det är en psykologisk aspekt vi inte får glömma. Det kan fungera både som drivkraft och krokben beroende på hur man hanterar det. För några år sedan var Norge en bubblare med allt att vinna. Nu är de mina och många andras favoriter tillsammans med Danmark.

Till sist väntar mötet mellan Frankrike och Ungern som alltså möter vinnaren mellan Sverige och Qatar. Kommentar?

– Den är också oviss. Ungern vilade en del spelare mot Spanien i måndags. Mate Lekai, Bence Banhidi och Dominik Mathe har varit fantastiska i VM. Samtidigt har Frankrike har varit lite upp och ner även om de vunnit sina matcher. Jag tycker Ungern har allt att vinna. Dessutom är Roland Mikler en duktig målvakt, menar “Äpplet” som fortsätter:

– Jag tror Ungerns skytte kommer straffa Frankrike hårt Här tror jag på en liten skräll och att Ungern vinner.

Äpplets VM-spaning:

– Mate Lekai får en nyckelroll i matchen mot Frankrike. Hans samarbete med Banhidi och de andra niometersspelarna är riktigt bra. Jag skulle säga att han spelar sin bästa handboll just nu. Jag skulle rekommendera att alla unga mittnior i landet tar en titt på Lekai för lite inspiration.

Text: Olof Thyrelius Ericson