Nyheter

Herr / 30 januari 2021

VM med Äpplet, del 9

Sverige är framme vid vägens ände och ska spela VM-final mot Danmark på söndag. I den nionde och avslutande delen av ”VM med Äpplet” berättar Mikael Appelgren om stoltheten för svensk handboll.
– Alla kan inte bli proffs. Men alla kan vara en del av handbollen och känna delaktighet inför finalen imorgon, säger ”Äpplet”.

Sverige stod för en fläckfri insats i semifinalen mot Frankrike. Mikael ”Äpplet” Appelgren följde matchen hemifrån och var lika tagen vid slutsignal som sina lagkamrater i Kairo.

– Det var väldigt känslosamt att se hur mycket det betydde för allihopa. Det var ren och skär glädje man kände. Det är det fantastiska med idrott.

Vad tycker du om Sveriges prestation?

– Man hade ett lugn och en spelidé som man följde till punkt och pricka. Sverige dominerade från start och hade greppet om matchen.

Hur starkt är det att slå Frankrike med sex bollar?

– Det är riktigt bra. Det kändes nästan som ett tv-spel när Felix Claar satte sin japanare på slutet. Alla hjälpte till och hejade på. Det var en enhet fylld av duktiga handbollsspelare.

Finalavancemanget prydde många förstasidor på lördagsmorgonen. Vad tror du den här framgången betyder för svensk handboll?

– Mästerskapen är ju de bästa skyltfönsterna. Jag hoppas att fler ungdomar blir inspirerade av handbollens värderingar och börjar spela själva, menar Appelgren som fortsätter:

– Det är otroligt kul att se hur folket i Sverige bryr sig. Det ligger mycket jobb bakom det här. Alla ledare, motspelare och medspelare genom åren som de svenska spelarna har stött på ska också känna stolthet. Engagemanget och gemenskapen är fantastisk. Alla kan inte bli proffs. Men alla kan vara en del av handbollen och känna delaktighet inför finalen imorgon.

Nu väntar självaste Danmark i VM-final. Dina tankar inför mötet med de regerande världsmästarna?

– Danmark bär favoritskapet. Men vågskålen har jämnats ut i och med Sveriges prestation mot Frankrike. Jag ser fram emot finalen. Det kan sluta hur som helst.

Vilka var dina intryck från Danmarks semifinalseger mot Spanien?

– Danmark förde matchen och hade den under kontroll. Även om Spanien var centimeter från en kvittering i slutminuten. Mikkel Hansen och Mathias Gidsel var världsklass och tvekade inte en enda gång. Jag blev imponerad av dem två. Även Danmarks 7 mot 6-spel var bra. Men jag tror Sverige kommer få fina kontringsmöjligheter i finalen.

Äpplets VM-spaning:

– Danmarks 7 mot 6 blir spännande att se. Sverige behöver analysera och bestämma vart man vill ha skotten. Det handlar lite om ”damage control” och vad man kan acceptera. Danmark har tålamod i anfallsspelet och kastar först lite gris innan de gör sitt val. Förhoppningsvis löser Sverige det bra och får kontringsmöjligheter när Niklas Landin måste in i kassen igen.

Text: Olof Thyrelius Ericson