fbpx

Nyheter

Herr / 14 juni 2019

Wanne: Viktigt att avsluta snyggt

Förra söndagen blev han tysk mästare för andra året i rad – på söndag vill Hampus Wanne avsluta säsongen med en ny seger.
– Det är viktigt för oss att avsluta säsongen snyggt, säger vänstersexan.

• • •

Han gick från allsvenskan till SG Flensburg-Handewitt 2013 och blev redan första säsongen Champions League-mästare. Efter att ha gått bakom danske stjärnan Anders Eggert de första åren i den nordtyska klubben har Hampus Wanne de senaste åren visat att han håller högsta klass.
– Det var som natt och dag när jag kom dit, jag hade inte en aning om vad jag gav mig in på, men det känns som att jag har utvecklats bra under mina år där, jag har fått mycket förtroende och jag tycker att jag har visat att jag håller i både Bundesliga och Champions League, säger han.
Förra året spelade han 60 minuter varje match, den här säsongen har han och norske målsprutan Magnus Jøndahl delat på speltiden.
– Vi har haft ett väldigt bra samarbete och har båda presterat. Det är skönt att vara två. Förra året var jag fullständigt slut i april efter alla matcher i Bundesliga, Champions League, tyska cupen och landslaget. Nu har jag betydligt mer energi.
Förra veckan blev han Bundesligamästare för andra året i rad. Flensburg-Handewitt satt i förarsätet i princip hela säsongen, men det avgjordes ändå i sista omgången. Bergischer besegrades på bortaplan och det blev bara två förluster i ligan på hela säsongen.
– Det var inte lika stor anspänning i år, förra året var det betydligt mer påfrestande. Nu har vi styrt hela säsongen och det vi har verkligen trott på oss själva. Vi har varit väldigt ödmjuka och förberett oss noga oavsett vilka vi mött.
– Nyckeln var att vi hade en styrka att vinna de jämna matcherna. Vi hade åtta, tio matcher som vi vann med uddamålet. Vi lyckades vända och vinna matcher de sista tio minuterna i många matcher.
En match återstår på säsongen – Österrike på Hovet på söndag. Matchen mot Spanien i Almeria i onsdags slutade med förlust (25–33), men Wanne tycker ändå att det finns en del att ta med sig.
– Framför allt andra halvleken tar vi med oss, där fick vi till det både framåt och bakåt. I den första blev vi överkörda, men det är nyttigt att möta lag som Spanien som har ett spel som vi inte möter så ofta. Det är sista matchen på säsongen för många av oss och det är viktigt för oss att avsluta snyggt.
Vad får ni sett upp med mot Österrike? 
– De har en nyckelspelare i Nikola Bilyk som mycket kretsar kring. Det är ett lag som är på väg uppåt, som har många spännande namn.
Vad betyder det för dig att dra på dig den svenska landslagströjan? 
– Skitmycket, som för alla andra. Man får nypa sig själv i armen och inte ta någonting för givet. Att spela i landslaget var något jag drömde om som liten och det är otroligt kul att komma till samlingarna.
Och apropå drömmar, i januari kan en annan bli sann för Wanne. Då avgörs EM på hemmaplan och gruppspelet spelas i Scandinavium i Göteborg.
– Jag var där och kollade när VM spelades där 2011 och det var helt fantastiskt. Det kommer det att bli nu också och jag hoppas att jag får vara med och uppleva det. Jag tror att vi kan leverera och gå långt om alla är hela.
Matchen mot Österrike spelas på Hovet klockan 17.00 på söndag. I Dagsläget är drygt 5 000 biljetter sålda.
Text: Daniel Vandor
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån