Nyheter

Herr / 21 maj 2018

Zachrisson: "Man spelar för att vinna titlar”

Füchse Berlin vann i går EHF-cupen – och det var en svensk landslagsstjärna som spelade huvudrollen. Mattias Zachrisson var bäst på planen och gjorde nio mål på tio skott från mitt- och högernio när St Raphael besegrades i finalen med 28–25.
– En av de bästa matcherna jag spelat när det gällt så mycket, säger ”Zacke”.

• • •


Seger i tyska cupen 2014, triumf i EHF-cupen 2015 och vinnare klubblags-VM både 2015 och 2016. Efter ett titellöst 2017 fick Mattias Zachrisson och hans Füchse Berlin i går lyfta en buckla igen.
När EHF-cupens Final Four avgjordes i Magdeburg i helgen var det tyska huvudstadslaget det starkaste. Seger mot Göppingen med 27–24 i semifinalen i lördags och i går alltså 28–25 mot St Raphael från Frankrike i finalen.
Huvudrollsinnehavare i finalen: Mattias Zachrisson. Att han kan leverera från andra positioner än högersex har vi fått se prov på tidigare. Bland annat var han formidabel från högernio när Sverige besegrade Danmark i EM-semifinalen i januari.
I Füchse Berlin har han under stora delar av säsongen spelat mitt- eller högernia, så även i helgen. Och efter fyra mål i semifinalen var han finalens bäste målskytt med nio fullträffar.
– Den här segern betyder mycket för både mig och laget. För klubben är det viktigt att spela internationellt varje år och samtidigt spelar man för att vinna titlar. För egen del var det en av de bästa matcherna jag spelat när det gällt så mycket. Det är väl den här matchen och den mot Danmark i EM, säger Zachrisson.
I ligan ligger hans Füchse Berlin trea med tre matcher kvar att spela. Hoppet om att nå ifatt Flensburg-Handewitt (två matcher kvar) och regerande mästaren Rhein-Neckar Löwen, som ligger tre respektive två poäng före finns, även om Zachrisson inte ser det som realistiskt att komma ifatt.
– Klart vi kommer att göra vad vi kan, men jag tror inte att de kommer att tappa poäng. Men vi behöver vinna två av våra tre matcher som är kvar (Lübbecke hemma, Melsungen borta, Hüttenberg borta) för att klara tredjeplatsen.
– Vi är garanterade en plats i EHF-cupen i och med titeln, men vi hoppas att tredjeplatsen kan ge ett wild card i Champions. League. Det hade varit häftigt, jag har aldrig spelat där.
Nästa gång Mattias Zachrisson visar upp sig för publiken på svensk mark är den 13 juni då Sverige spelar den avgörande VM-kvalmatchen mot Nederländerna i Kristianstad Arena.
Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån