fbpx

Nyheter

Landslaget / 20 december 2019

Handbollen väljer tåget

Handbolls-EM avgörs i januari 2020 i Göteborg, Malmö och Stockholm och det blir tågtrafiken som knyter ihop de tre städerna. SJ, Öresundståg och Skånetrafiken ska se till att spelare, supportrar och volontärer kan ta sig kors och tvärs i landet på ett hållbart sätt.

•••

– Tåg är det bästa sättet att binda ihop vårt land och även att förbinda oss med Danmark, eftersom danskarna kommer att ha stor nytta av Öresundstågen när de ska ta sig till Malmö Arena. Samarbetet med tågtrafiken är ett led i vår hållbarhetssatsning inte bara under kommande EM utan även för svensk handboll i stort och för kommande världsmästerskap i Sverige 2023, säger Krister Bergström, VD för handbolls-EM 2020.

Sedan några dagar tillbaka rullar ett EM-brandat Öresundståg i Skåne och på Själland – som en påminnelse om att EM är nära och att det är med tåget man ska ta sig till Malmö Arena och Scandinavium i Göteborg.

– Vi vill gärna hjälpa alla glada handbollssupportrar att ta sig till och från matcherna på absolut bästa sätt. Öresundstågen binder ihop Sydsverige och Danmark och fansen reser snabbt och enkelt till matcherna i Malmö och Göteborg. Vi kommer att förstärka de aktuella tågavgångarna så mycket det är möjligt. Vi gläds åt den hållbarhetssatsning som EM-arrangörerna gör och genom att foliera ett av våra tågsätt i det mönster som kännetecknar Handbolls-EM 2020 hoppas vi kunna bidra till att fler reser hållbart till matcherna, säger Maria Holmgren VD för Öresundståg AB.

– Vi på Skånetrafiken gillar handbollens satsning på hållbarhet och det faktum att de rekommenderar åskådarna att resa med tåg till matcherna visar att de menar allvar. Med Öresundstågen kommer du direkt till arenan i Malmö och behöver inte leta parkeringsplatser.  Vi är dessutom glada att förbundet rekommenderar alla volontärer att resa kollektivt med oss, säger Pernilla Lyberg. Avdelningschef produkt och marknad på Skånetrafiken.

Runt om i Skåne pågår just nu ”Lilla EM” som är ett ungdomsprojekt som syftar till att få unga i tidiga skolåldern att med hjälp av handbollen röra på sig. I dag medverkar över 40 skolor runt i Skånes kommuner och över 6 500 ungdomar i åldern 8–11 år är involverade. Många av de barn och unga som deltagit i projektet Lilla EM kommer att ta sig till Malmö Arena för att uppleva EM live. De kommer alla att bjudas på resan dit av Skånetrafiken.

Det är inte bara i södra Sverige som tågen rullar för EM. SJ som är Officiell Resepartner och Hållbarhetspartner till handbollen presenterar det officiella Handbolls EM-tåget från Stockholm till Göteborg. Tanken är att erbjuda handbollssupportrar i Stockholmstrakten och längst med stambanan att billigt, enkelt och tillsammans med likasinnade ta sig till Göteborg för att se Sverige i lagets två första matcher i EM. Räkna med att det blir feststämning ombord. Tåget går att boka på SJ:s webb.

Bifogade bilder får användas fritt redaktionellt. Foto: Öresundståg AB

För mer information kontakta Mats Olsson, pressansvarig Handbolls-EM, mats.olsson@handboll.rf.se eller 070-633 6130. Pernilla Lyberg, Skånetrafiken, nås via Skånetrafikens presstjänst, telefon: 0451-288503 eller press@skanetrafiken.se