Nyheter

Landslaget / 26 september 2019

Idéhn: ”Blir speciellt utan Bundsen”

I sju år har hon kamperat ihop med Johanna Bundsen – i kväll kliver Filippa Idéhn in på planen utan sin vapendragare.

– Har nog inte tänkt på det innan vad vi byggt upp tillsammans, men det ska samtidigt bli spännande med något nytt.

• • •

I tre säsonger, från 2012 till 2015, delade de på målvaktsuppdraget i Sävehof och i de sex senaste mästerskapen – EM 2014, VM 2015, OS 2016, EM 2016, VM 2017 och EM 2018 – har Filippa Idéhn och Johanna Bundsen varit Sveriges val i målet.

Tanken var att duon skulle spela kvällens EM-kval mot Nordmakedonien också, men förra veckan blev det officiellt att Bundsen är gravid och att det är färdigspelat för i år.

– Det kommer så klart att vara speciellt att vara utan Johanna. Nu har ju Jessica (Ryde) och Martina (Thörn) varit med tidigare och det kommer också att bli bra, men jag känner ju inte dem på samma sätt som jag lärt känna ”Burre”, säger Idéhn.

– Hon vet exakt vad hon ska säga utan att jag ens själv vet att jag behöver hjälp. Vi har byggt upp ett starkt samarbete under en lång tid och jag har nog inte tänkt innan hur det kommer att bli när hon inte är med. Hon har ju alltid varit det. Men jag är ju så klart jätteglad för hennes skull!

Idéhn lämnade inför den här säsongen franska Brest Bretagne och spelar numera i danska Silkeborg-Voel. Säsongen har startat bra, både för henne och för laget.

– Vi har vunnit fyra av fem matcher, har en plump. För mig har det varit ett jättehärligt. Jag får förtroende och har en stor roll både på och utanför banan.

I kväll väntar Nordmakedonien i Nyköping, en motståndare som Idéhn har varit med och besegrat stort flera gånger de senaste åren.

– Men det kommer att bli tufft, vi kan inte gå ut och tro att vi kommer att vinna lätt bara för att vi gjort det tidigare. De har en otroligt duktig högernia (Elena Gjorgjijevska) och duktiga kantspelare, främst Sara Ristovska som spelar med Sabina (Jacobsen) i CSKA Moskva.

Matchen startar 19.00 och sänds på TV 10 och Viaplay. Sverige reser i morgon till Portugal för bortamatch på lördag (17.30).
Text: Daniel Vandor