Nyheter

Landslaget / 12 januari 2020

Jerry Tollbring: “Hinner fira i två sekunder”

Sverige flög fram i EM-premiären mot Schweiz och vann komfortabelt med 34–21. Nu väntar ett Ljubomir Vranjes-lett Slovenien som är långt mer rutinerade i mästerskapssammanhang.
– De har många bra spelare i Europas toppklubbar, säger fredagens sexmålsskytt Jerry Tollbring inför söndagens uppgift.

Det fanns ingen tvekan hos det svenska landslaget i fredags när de tågade ut i ett elektriskt Scandinavium och radade upp sig för nationalsång. Blågult spelade topphandboll mot Schweiz och ledde fullt rättvist med 20–13 i halvtid. Slutresultatet skrevs sedermera 34–21 och de blågula supportrarna applåderade spelarna som själva tackade för stödet och sången.

– Det var kul att spela i Sverige och ha publiken med sig. Det var roligt att dela segern med supportrarna, berättar vänstersexan Jerry Tollbring.

På söndag fortsätter handbollsfesten i Göteborg. Men den här gången är det ingen mindre än Slovenien som står för motståndet. VM-treorna från 2017 har kvar stommen från det laget som besegrade Kroatien i bronsmatchen och knep en historisk pallplats i Frankrike.

– De har många bra spelare i Europas toppklubbar. Blaz Blagotinsek och Dean Bombac är kanske de som sticker ut mest. Som lag gillar de att kontra och springa mycket, fortsätter Norrtäljebördige Tollbring.

Man brukar alltid säga att det finns saker att förbättra. Vad finns att förbättra från fredagens insats?

– Jag tycker framförallt att andra fasen i inledningen av andra halvlek var för svag. Vi sprang inte på samma sätt som i första halvlek. I sådana lägen måste vi fortsätta trycka.

Till vardags spelar Tollbring i Rhein-Neckar Löwen men moderklubben är Rimbo HK. Mot Schweiz gjorde 24-åringen sex mål och blev bäste svenska målskytt tillsammans med Kim Ekdahl Du Rietz och Andreas Nilsson. Fem av de sex målen kom i första halvlek, ofta på kontring.

Kan du beskriva känslan när du och dina lagkamrater kontrar in mål efter mål inför en sådan högljudd hemmapublik?

– Det var kul såklart. Vi spelade bra bakåt och fick göra 20 mål framåt tack vare det.

Hur mycket hinner du njuta efter ett mål?

– Man hinner väl njuta i två sekunder kanske och visa sig för publiken. Sen är det snabbt hem och försvara igen. Det är viktigt att få med sig publiken och fira lite.

Hur mycket stärkte det ert självförtroende?

– Det blev absolut bättre. Det var en skön känsla i gruppen när vi visste att vi spelade bra. Alla var glada efteråt och nöjda med prestationen. Det var skönt att klara av premiärmatchen på det sättet.

Var du nervös inför matchen?

– Ja. Jag har haft det lite tufft de senaste två åren så det var skönt att få starta och göra snabba mål.

Vad var det ni gjorde så bra i försvarsspelet?

– Vi var aggressiva som vi kom överens om. Vi gick upp och stötte på dem. Vi hade bra koll på deras sju-mot-sex som vi lyckades nedmontera. Vi förstörde ganska mycket för dem.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån