Nyheter

Landslaget / 5 januari 2017

Ligalandslag startar under våren

Sverige får ett nytt landslag i handboll. I vår är det premiär för det nya ligalandslaget, som ska minska glappet mellan Handbollsligan och A-landslaget. Tränare och matchcoach blir Dennis Sandberg.

• • •

Tack vare medel från Riksidrottsförbundet och affärsnätverket Framtidslandslaget finns nu möjligheten att skapa ett ligalandslag på både dam- och herrsidan.

I samband med de ordinarie landslagsuppehållen kommer ligalandslagen att samlas för träningar och matcher.

Förbundskaptenerna Kristján Andrésson (herrar) och Henrik Signell (damer) är ansvariga för landslagen, men kommer att samarbeta med andra tränare.

På herrsidan är det Dennis Sandberg, tidigare verksam som tränare i Redbergslids IK, HK Aranäs och Alingsås HK och i dag förbundskapten för U17-landslaget på pojksidan, som kommer att agera tränare och matchcoach.

– Det ska bli oerhört kul att arbeta både med Kristján och med de många talangfulla spelarna som finns i svensk handboll. Målet är att förbereda dem så att steget in i A-landslaget sedan blir mindre. 

Lasse Tjernberg, landslagschef:

– Det här är någonting vi har arbetat för i många år och nu har vi äntligen fått möjlighet att skapa en permanent lösning. Jag är övertygad om att det här kommer att bli ett lyft för svensk landslagshandboll och på sikt stärka seniorlandslagen.

Kristján Andrésson, förbundskapten:

– Det kan vara ett stort steg att etablera sig i ett A-landslag, men genom den här satsningen så kan övergången mellan U-landslag eller Handbollsligan bli smidigare. Dennis är erkänt duktig på att arbeta med unga, talangfulla spelare och jag ser fram emot ett fint samarbete.

Det första ligalandslaget på herrsidan kommer att samlas i maj, i samband med att det ordinarie landslaget spelar dubbla EM-kvalmatcher mot Ryssland.

Rekryteringen för tränare och matchcoach för damernas ligalandslag pågår.

Utöver rollen som assisterande förbundskapten kommer Martin Boquist att ha ansvaret för talangutvecklingen inom svensk handboll på pojksidan. 

Bilden: Martin Boquist (assisterande förbundskapten och ansvarig för talangutvecklingen), Kristján Andrésson (förbundskapten) och Dennis Sandberg (tränare och coach för det nya ligalandslaget).

Text: Daniel Vandor