Nyheter

Herr | Landslaget / 28 januari 2021

VM med Äpplet, del 8

Sverige är framme i VM-semifinal och stöter på de sexfaldiga världsmästarna Frankrike. I den åttonde delen av “VM med Äpplet” berättar Mikael Appelgren om kontakten med landslagskompisarna och det franska hotet på högernio.
– Där behöver Jim Gottfridsson och Felix Claar på vänstertvå hitta balans och stabilitet, säger “Äpplet”. 

Målvakten Mikael Appelgren var precis som övriga handbolls-Sverige lyrisk efter onsdagens prestation i VM-kvartsfinalen mot Qatar. Även om “Äpplet” på förhand trodde på blågul seger och avancemang såg han inte en tolvmålsseger framför sig.

– Att Sverige skulle vinna så stort trodde jag inte. Det går inte att sluta hylla omställningsspelet som straffade Qatar förträffligt bra. I andra halvlek såg de qatariska spelarna rätt uppgivna ut. Det var nog mentalt jobbigt för dem att släppa in kontringsmål från avkast, berättar “Äpplet”.

Du var själv med när Sverige tog silver i EM 2018. Hur känner man sig som spelare när man går såhär långt i ett mästerskap?

–  Det är ju en fantastisk känsla. Atmosfären i omklädningsrummet efter slutsignal går knappt att beskriv. Det är eufori och lättnad på samma gång. Jag vet att killarna var glada för att de löste uppgiften. Det var många som inte trodde på dem inför mästerskapet, så det gav nog en del motivation.

Var du i kontakt med spelarna i Kairo igår?

– Jajamensan. Jag ringde Max Darj och tjötade lite med han och Mikael Aggefors på deras hotellrum. “Palle” (Andreas Palicka) svarade inte, skrattar “Äpplet”.

Vad snackade ni om?

– Det var en del internt såklart. Men jag ville även ta del av deras känslor. Det är en otrolig abstinens för mig att inte vara på plats. Hade omständigheterna varit annorlunda hade jag tagit första bästa flyg ner till Kairo nu för att se semifinalen.

Och i den semifinalen väntar Frankrike som besegrade Ungern. Dina intryck från deras prestation?

– Ja, Ungern inledde starkt men sedan tog Frankrike kommandot. Jag trodde på en ungersk skräll och det var nära. Det gick till förlängning. Men Frankrike fördelar ansvaret på ett bra sätt och vann rättvist till slut.

Skulle du säga att bredden är Frankrikes största styrka?

– Det är i alla fall en av deras största styrkor. De är vassa i hemlöpet och en respekterad stornation. På ett sätt liknar dem Sverige eftersom de också åkt till Egypten med mindre förväntningar på sig. Det finns unga, spännande lirare som tar för sig i det franska laget också.

En intressant liknelse är ju mittniorna i de båda lagen. Kentin Mahe i Frankrike och Jim Gottfridsson i Sverige. De har liknande roller…

– Ja, så är det. De känner även varandra bra efter tiden tillsammans i Flensburg. Det blir absolut en match i matchen. Precis som målvaktsspelet där jag anser att Sverige har övertaget med Palicka och Aggefors. Frankrikes nuvarande duo har inte nått samma höjder i VM.

Från rehabstugan i Partille Arena meddelar Appelgren att rehabiliteringen från sin axel- och knäskada går enligt plan.

– För en månad sen satt jag i rullstol med en planka för att hålla benet rakt. Idag kunde jag gå upp och ner på en step-up bräda med skivstång. Det är underbart att det går framåt.

Hur ser din målsättning ut?

– Mitt stora mål är OS. Sen vill man alltid komma till spel så fort så möjligt. Men jag tänker inte riskera något. Det är fortfarande ovisst.

Före Sveriges match fick vi se ett sanslöst starffdrama mellan Egypten och Danmark. Var det den häftigaste handbollsmatchen du har sett?

– Absolut. Sen väger vår match mot Danmark i EM-semin 2018 lite tyngre för egen del. Men det var en galen match där jag faktiskt vill lyfta fram domarinsatsen. De höll sig kyliga när de var som allra hetast. Jag tycker att det var handboll i någon form av sitt esse. Man borde marknadsföra vår sport med den matchen, menar “Äpplet som fortsätter:

– Det är coolt att se alla vinnarskallar på slutet. Även de största proffsen begick kostsamma misstag vilket är normalt i stundens hetta. Det var extremt underhållande att titta på. Sen vill jag även berömma min kollega Niklas Landin som räddade Danmark i slutet.

Hur tror du Danmark står sig mot Spanien i semifinalen?

– Bra. Det är två erfarna lag med taktiska finesser. Det blir en väldigt lurig match att sia om. Det är 50/50 för mig. Morros, Guardiola, Raul Entrerrios och Alex Dujsjebaev på ena sidan mot Mikkel Hansen, Mathias Gidsel och Niklas Landin på andra. Lagen väger upp varandra.


Äpplets VM-spaning 

– Frankrikes högernior är bland de bästa i världen. Dika Mem är den främste, men även Nedim Remili och Melvyn Richardson håller hög klass. Det måste Sverige lösa på fredag kväll. Vänstertvåorna Jim Gottfridsson och Felix Claar behöver hitta balans och stabilitet mot dem. Speciellt Dika Mem som är ett fysiskt fenomen och en komplett spelare. Han kan både hoppa högt och skjuta hårt. Det blir den svåraste uppgiften i uppställt försvar.

Text: Olof Thyrelius Ericson