Nyheter

Övrigt / 16 januari 2019

"En fantastisk känsla att bli uttagna"

Det är inte bara Handbollslandslaget som håller internationell klass. Det svenska domarparet, Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik, har fått mycket beröm under VM och har, liksom Sverige, redan genomfört tre matcher.

• • •

I oktober fick Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik beskedet att de skulle döma under VM i Tyskland/Danmark.
– Det var en fantastisk känsla att bli uttagna bland de 16 bästa domarna i världen. Från det beskedet har vi fokuserat och laddat inför mästerskapet genom att döma mycket – både i Sverige och utomlands och analyserat våra matcher, säger Kurtagic.
Hittills har den svenska domarduon ansvarat för tre matcher – premiären mellan Brasilien och Frankrike, det oavgjorda mötet mellan Ryssland och Tyskland under måndagen och Korea–Serbien i går.
– För att vara vårt första VM på herrsidan är vi nöjda. Brasilien–Frankrike var debuten och där kändes det som vi hade kontroll på matchen. Ryssland–Tyskland var mer intensiv. Det var 14 000 på läktarna och en fantastisk inramning. Då krävs en stor insats med fokus från vår sida i 60 minuter. Men det har känts bra. Man kan alltid göra saker bättre, men på det stora hela har det känts jättebra, säger Mattias Wetterwik.
Kurtagic och Wetterwiks samarbete sträcker sig många år tillbaka. Deras gemensamma resa tog fart i Handbollsligan och under de senaste åren har duon fått döma EM 2016 (damer), VM 2017 (damer), Champions League (herrar) och nu VM 2019 för herrar.
– Vi har hållit på i många år och då krävs det nog att man har samma syn på bedömning inom handboll. Om bara en av oss hade velat satsa så hade det nog inte fungerat på den här nivån. På vägen har vi fått positiv feedback och blivit uttagna till olika mästerskap. Det har gett oss råg i ryggen, säger Mirza Kurtagic och fortsätter:
– Vi har gjort ett antal ungdomsmästerskap och dam-VM, men allt runtomkring är egentligen samma. Upplägget är likadant oavsett vilket mästerskap det handlar om.
Hur ser en vanlig dag ut under VM?
– Vi äter frukost runt nio och har genomgång en timme senare med olika delegater. Man kollar på olika klipp som grupp. Sedan är det individuella genomgångar kopplat till vår match. Om vi inte ska döma tränar vi på gymet. Men om vi ska döma vid 18.00 åker vi från hotellet vid 16-tiden.
Text: Marcus Heed
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån