Nyheter

Övrigt / 24 maj 2019

Kurtagic & Wetterwik dömer ungerska finalen

Jonas Källman och Andreas Nilsson blir inte de enda svenskarna på planen när den ungerska mästartiteln ska delas ut på söndag. Den avgörande finalen kommer nämligen att dömas av Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik.

• • •

I lördags inleddes finalserien i Handbollsligan när Uddevallaparet Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik blåste igång derbymatchen mellan Alingsås HK och IK Sävehof och i kväll, när den tredje matchen i finalserien spelas, är det återigen Uddevalladuon (Kurtagic bor dock i Göteborg numera) som skipar rättvisa. Men det är inte bara svenska finaler som står på deras schema den närmsta tiden.
På söndag kommer nämligen inte Jonas Källman och Andreas Nilsson vara de enda svenskarna på planen i Szeged när den andra ungerska finalmatchen ska avgöras och mästartiteln ska delas ut.
Prestigemötet mellan Pick Szeged och Veszprem kommer nämligen att dömas av Kurtagic och Wetterwik. Till årets finaler har för första gången det ungerska förbundet med Europeiska Handbollföbrundet (EHF) att tillsätta domare och gårdagens första final dömdes av ett danskt par. Veszprem vann matchen med klara 35–24 efter att Pick Szeged lett med 15–14 i halvtid. Andreas Nilsson gjorde tre mål, Jonas Källman ett.
– Det är två av Europas bästa lag som gör upp i en avgörande final med mycket prestige och känslor. Att vi blir utvalda och får förtroendet både här och i den svenska SM-finalen betyder mycket för oss, vi är ödmjuka inför uppgiften, säger Kurtagic.
Den första finalen spelas i Veszprem den 23 maj. Kurtagic och Wetterwik har under säsongen dömt såväl Veszprem som Pick Szeged på deras respektive hemmaplaner i Champions League.
Kurtagic och Wetterwik, som bland annat har ett herr-VM, ett dam-VM och ett dam-EM på sina cv:n, har också fått uppdraget att döma en landskamp mellan Japan och Sydkorea i Tokyo de 19 juni, dagen före Sverige möter just Japan.
Text: Daniel Vandor
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån