Nyheter

Övrigt / 10 december 2017

Lyckat VM hittills för Wetterwik & Kurtagic

Det är inte bara det svenska laget som förbereder sig för åttondelsfinal i kväll. Parallellt med Sveriges match mot Slovenien blåser Mattias Wetterwik och Mirza Kurtagic åttondelsfinalen och prestigemötet mellan Tyskland och Danmark i Magdeburg.

Efter en inledande förlust mot Polen har handbollslandslaget vunnit fyra raka matcher och möter i egenskap av gruppetta fyran från grupp A, Slovenien, i kvällens åttondelsfinal.
Och det finns fler svenskar som har imponerat under mästerskapet. Domarparet från Uddevalla, Mattias Wetterwik och Mirza Kurtagic, har hittills dömt tre matcher, suttit som reservpar i två och skipar i kväll rättvisa när hemmanationen Tyskland tar sig an Danmark i åttondelen.
Och liksom för lagen kan det vara vinna eller försvinna som gäller. 16 domarpar från start har reducerats till 14 och efter kvartsfinalerna åker ytterligare åtta par hem.
– Det är inte bara tidigare erfarenhet de kollar efter, utan även efter prestation och form. Jag känner att vi har lyckats bra i de matcher vi dömt och att vi prickat formtoppen, men samtidigt gäller det att ha kvar fötterna på jorden och att vara ödmjuk och vara med från start i matcherna vi dömer, säger Wetterwik.
Drömmer ni om finalhelgen i Hamburg? 
– Det hade förstås varit väldigt roligt att få vara med där. Under EM förra året, vårt första seniormästerskap, dömde vi inga slutspelsmatcher alls.
Hänger era framtida uppdrag på hur det går för Sverige i turneringen? 
– Det är en av parametrarna. Skulle Sverige gå till semifinal är det nog inte troligt att vi skulle få döma den andra semin, men det är inte så att vi går runt och hoppas på att Sverige ska förlora.
Wetterwik och Kurtagic har dömt tillsammans i 15 år och gör nu sitt första senior-VM. Tidigare har de dömt Champions League, Challenge Cup-final, SM-finaler och nämnda EM-slutspel i Sverige i fjol. I går kväll fick de beskedet att de ska döma dagens åttondelsfinal mellan Tyskland och Danmark.
Hur ser en matchdag ut för er? 
– I dag är det sen match (20.30), så det blir en ganska lugn dag. Vi ska se till att vi är utvilade och att vi ätit och druckit bra. Vi tar en promenad under dagen för att få frisk luft, sedan kollar vi tidigare matcher med lagen som vi ska döma.
Ganska likt spelarnas uppladdning, med andra ord? 
– Jag, det tror jag. Vi kollar mycket video för att förbereda oss. Nu har vi redan dömt Tyskland i turneringen plus att vi sett flera av deras matcher och Danmark dömde vi i genrepet mot Sverige i Trollhättan. Jag tycker att vi ligger i fas med vad vi vill och vad våra chefer vill. Vi har koll på lagens försvarsspel och de olika spelartyperna som finns.
Även Monica Hagen representerar de svenska färgerna under turneringen. I dag sitter hon som tidtagare under Tunisien–Kina i President’s cup och under Serbien–Montenegro i åttondelsfinalen.
Länktips: IHF:s intervju med Mattias Wetterwik och Mirza Kurtagic inför VM
Text: Daniel Vandor
Foto: IHF

Bilden: Mattias Wetterwik och Mirza Kurtagic dömer i kväll åttondelsfinalen i VM mellan Tyskland och Danmark.